Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Marokkaanse Nederlanders worden structureel gediscrimineerd vanwege accent

Dom, agressief en onbetrouwbaar. Dat zijn een aantal oordelen die Nederlanders hebben over Marokkaanse Nederlanders als ze hen alleen maar horen spreken, maar niet zien.

Het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu brengt op donderdagavond (19:20 uur bij de NTR op NPO2) de onthutsende bevindingen uit nieuw taalonderzoek, waaruit blijkt dat Marokkaanse Nederlanders enkel en alleen vanwege hun accent te maken krijgen met structurele discriminatie. Factoren als naam en uiterlijk worden regelmatig aangevoerd als oorzaak van discriminatie. Volgens Stefan Grondelaers, taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit en de drijvende kracht achter dit onderzoek, is bij discriminatie een accent ‘een ongelofelijk belangrijke variabele die we lange tijd over het hoofd gezien hebben’.

Experiment

Grondelaers legde spraakopnamen van verschillende accentsprekers ter beoordeling voor aan 212 proefpersonen. Sprekers van het Marokkaans Nederlandse accent werden op alle fronten vervolgens zo negatief beoordeeld, dat Grondelaers spreekt over een ‘blok-veroordeling’. Om de bevindingen van dit onderzoek te staven, deed De Kennis van Nu zelf een bel-experiment met presentator Diederik Jekel en de Marokkaans Nederlandse acteur Omar Ahaddaf. Beiden moesten in dit experiment telefonisch onder een andere naam afspraken maken voor een proefrit, de bezichtiging van een huis, en het openbreken van een fietsslot. Geheel in lijn met de onderzoeksresultaten, kon Jekel rekenen op een zeer coulante behandeling, terwijl Ahaddaf keer op keer op problemen stuitte.

Accent-discriminatie

Dat mensen allerlei sterke vooroordelen koppelen aan accenten is al langer bekend. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat sprekers met een Randstedelijke accent gemiddeld tien centimeter groter worden ingeschat dan andere Nederlanders, en sprekers van zuidelijke accenten weliswaar gezellig worden gevonden, maar daarbij ook minder intelligent en ambitieus. Grondelaers toont in zijn onderzoek overigens ook aan dat traditionele Nederlandse accenten op steeds meer acceptatie kunnen rekenen, maar dat het Marokkaans Nederlands hierin de uitzondering is. Bovendien roept het Marokkaans Nederlandse accent veel meer en sterkere negatieve vooroordelen op dan welk onderzocht Nederlands accent dan ook.

Sprekend Nederland

Om beter te begrijpen wat de precieze vooroordelen zijn die mensen aan accenten koppelen en hoe Nederlandse accenten op dit moment precies klinken, is de NTR samen met wetenschappers een Groot Nationaal Onderzoek gestart: Sprekend Nederland. Taalwetenschappers zoals Grondelaers willen met het Sprekend Nederland-project, waarin spraakdata worden verzameld via een app, meer te weten komen over accenten en de manier waarop de vooroordelen zich ontwikkelen.

De uitzending van De Kennis van Nu is donderdag (19.20 NPO2) volledig gewijd aan het onderwerp ‘accent-discriminatie’

Ontdek meer in de special