Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
mazelen

De mazelenvaccinatie voorkomt niet alleen de mazelen maar indirect ook andere infecties in twee tot drie jaar na de mazeleninfectie.

Vijftig jaar geleden werd de mazelenvaccinatie geïntroduceerd en sindsdien is de kindersterfte wereldwijd fors gedaald. Die daling is zelfs zo sterk dat hij niet alleen verklaard kan worden doordat gevaccineerde kinderen niet meer sterven aan de mazelen.

Een groep Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers, waaronder virologen van het Erasmus Medisch Centrum, denkt nu het antwoord op dit mysterie gevonden te hebben. De onderzoekers analyseerden sterftegegevens van voor en na de introductie van de mazelenvaccinatie in Engeland, Wales, de Verenigde Staten en Denemarken. Ze publiceerden hun bevindingen deze week in Science.

De resultaten suggereren dat het mazelenvirus het geheugen van het immuunsysteem van de geïnfecteerde beschadigt. Daardoor vergeet het immuunsysteem ook hoe het allerlei bacteriële infecties te lijf moet gaan. Deze vergeetachtigheid blijkt maar liefst twee tot drie jaar aan te kunnen houden. Al die tijd zijn kinderen die genezen zijn van de mazelen kwetsbaar voor andere, soms dodelijke infecties, zoals longontsteking en hersenvliesontsteking.

Een mazelenvaccinatie beschermt dus dubbel: tegen de mazelen, maar ook tegen andere infecties die een veel grotere kans hadden gekregen wanneer een kind niet was gevaccineerd.

Ondanks het wereldwijde succes van de mazelenvaccinatie, sterven vooral in de armste landen jaarlijks nog steeds honderduizenden kinderen aan het de gevolgen van het mazelenvirus. De onderzoekers besluiten hun artikel in Science dan ook met de woorden: “Onze bevindingen helpen om het mysterie op te lossen waarom de kindersterfte na de introductie van het mazelenvirus meer dan proportioneel is gedaald en benadrukken het belang van de mazelenvaccinatie in een wereldwijde context.” 

 Michael Mina et al. Long-term measles-induced immunomodulation increases overall childhood infectious disease mortality. Science, 8 mei 2015