Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Wetenschappelijke studies - stapel papier

Wetenschappers hebben maar liefst honderd psychologische studies opnieuw uitgevoerd. In minder dan de helft van deze herhalingen kwam nog een keer hetzelfde resultaat naar boven.

Het was een enorme studie: zeker 270 mensen wereldwijd, waaronder 45 Nederlanders. Samen hebben ze honderd psychologische studies tot in detail herhaald in de periode van november 2011 tot december 2014. Het resultaat: in maar een derde van de gevallen gaf de herhaalstudie hetzelfde significante resultaat. Vooral bij studies waarvan het effect al niet heel sterk was, bleek het lastig om opnieuw het effect te vinden in de herhaalstudie. En als hetzelfde resultaat wel opnieuw werd gevonden, was het vaak minder uitgesproken dan in het origineel.

 

Betekent dit dat het meeste psychologische onderzoek waarover we lezen, niet klopt? Beter is misschien om te zeggen dat het onderzoek nog niet af is. Uit deze nieuwe studie blijkt namelijk ook dat veel onderzoek een grote onzekerheidsmarge kent, onder meer omdat wetenschappers niet genoeg proefpersonen konden vinden of omdat hun experiment verstoord werd door iets wat ze niet konden voorzien.

Daniël Lakens van de TU Eindhoven, die aan dit grote herhaalonderzoek meewerkte, stelt dat het aan de ene kant inderdaad slecht is dat veel onderzoek nog niet af is, toch gepubliceerd wordt. Maar dat het gebeurt is aan de andere kant ook wel logisch, zegt hij, want als je té precies en voorzichtig werkt, is de wetenschappelijke vooruitgang zo langzaam dat we over tien jaar niks wijzer zijn en er bijna niets gepubliceerd wordt. Bovendien hebben veel wetenschappers nog steeds te maken met een flinke publicatiedruk - ze worden afgerekend op het aantal artikelen van hun hand dat in wetenschappelijke tijdschriften verschijnt.

Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen vertelde erover in het radioprogramma De Ochtend:

Psychologische studies onder de loep - Ronald Veldhuizen in De Ochtend

Psychologische studies onder de loep - Ronald Veldhuizen in De Ochtend