Productie zonnepanelen goedkoper en schoner

En verrassend: volgens de meest pessimistische scenario’s zitten wij nu ongeveer op het break-even punt. Of om het in de woorden van Van Sark te zeggen: ‘We zijn nu op het moment beland waarop de milieukosten die we de afgelopen veertig jaar hebben gemaakt, zich waarschijnlijk al hebben terugbetaald.’ Voor energie is dat evenwicht er ten laatste in 2017. Voor de CO2-uistoot in 2018.

Volgens Van Sark is de verklaring eenvoudig. ‘Hoewel er onvermijdbare kosten zullen blijven, hebben we nu twee keer zo weinig energie nodig voor de productie en er wordt nu twee keer zo weinig materiaal voor de panelen gebruikt. De fotovoltaïsche cellen zijn dunner, en het proces is schoner.

Er is ook een nuance op de studie aan te merken. Voor de ‘wereld’ in de studie, namen de onderzoekers data over van vijf grote industrieblokken: de VS, China, Italië, Duitsland, en Japan. Gegevens over Nederland specifiek werden niet in de studie vermeld, maar Van Sark heeft een sterk vermoeden dat dit bij het EU-gemiddelde ligt. Voor CO2-vermijding lag het omslagpunt in de EU al in 2012. Voor het verschil in energieopbrengsten en –kosten was dat het jaar 2013.

Nieuws en Co (Radio 1) interviewde Van Sark over het onderzoek, luister het gesprek terug.