Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
naaktslakken, babyvogels, dood, verderf

Sommige babyvogels in Europa komen op wel heel gruwelijke wijze aan hun einde: levend opgegeten worden door naaktslakken. Dat hebben Poolse onderzoekers ontdekt.

Naaktslakken

Katarzyna Turzańska en Justyna Chachulska, van de universiteit van Zielona Góra in Polen, waren grasmussen aan het onderzoeken in de buurt van Wroclaw in Polen, toen zij zagen dat een naaktslak in een nest vol met jonge vogeltjes zat. De volgende dag was de slak weg, en waren de vogeltjes dood, met ernstige verwondingen en overal slakkenslijm.

De twee onderzoekers deden vervolgens research en kwamen erachter dat er al eerder meldingen zijn gedaan van dit fenomeen. Volgens eerdere waarnemingen komt dit fenomeen vooral in Europa voor en richten naaktslakken zich vooral op vogelsoorten die hun nest dicht bij de grond bouwen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat naaktslakken geuren kunnen waarnemen. Dus Turzańska en Chachulska vermoeden dat de slakken mogelijk actief op zoek gaan naar de vogels. Al hebben ze daar nog geen bewijs voor.

Zeldzaam

Ondertussen lijkt een aanval door slakken zo zeldzaam, dat de volwassen vogels ook niet weten wat ze met de slakken aanmoeten. De vogels herkennen de slakken nog niet als dreiging. Als gevolg daarvan worden de slakken met rust gelaten. 

Turzańska en Chachulska zeggen wel dat het vrij zeldzaam gedrag is van de slakken. De slijmerige beesten komen waarschijnlijk per ongeluk in de nesten terecht en grijpen hun kans, vertellen ze in een artikel van New Scientist. Maar omdat de desbetreffende slakken, van de Arion-soort, steeds vaker voorkomen in Europa, waarschuwen de onderzoekers dat de slakken mogelijk wel een aanzienlijke impact kunnen hebben op lokale vogelpopulaties.

Bron: Arion slugs as nest predators of small passerine species – a review