Vergeet software, je apparaat zelf wordt nu gehackt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een totaal nieuwe manier van hacken ontdekt die PC's, servers en mobiele telefoons bedreigt.

In moderne computers gebeurt het af en toe dat bits spontaan van waarde veranderen. Deze 'bit flips' kunnen opgewekt worden en gebruikt worden waardoor een hacker de software beveiliging omzeilt en controle krijgt over de computer. De onderzoekers lieten eerder deze maand zien hoe dit werkt voor servers en PC's. Over twee weken publiceren ze ook deze methode voor mobiele telefoons.

De methode is volgens de onderzoekers te omslachtig om op grote schaal tegen consumenten te gebruiken. Maar voor bedrijven vormt het wel degelijk een gevaar. Onderzoeker Ben Gras: "Dit is de hackers equivalent van het kraken van een brandkast. Bedrijven met veel kwetsbare informatie en individuen die voor bijvoorbeeld geheime diensten interessant kunnen zijn moeten hier rekening mee houden."

Het server-bedrijf Transip zegt maatregelen genomen te hebben om het hacken via de bit- Flip onmogelijk te maken. Dat kost ze naar eigen zeggen wel 25% van hun server capaciteit.