Hoewel er al elektronische pilletjes bestaan werkten deze allemaal op batterijen. En de veiligheidsvoorschriften voor elektronische pilletjes zijn heel streng. Daardoor duurt het nu wat langer voordat fabrikanten met een elektronische pil op de markt gaan komen.

Met de nieuwe ontwikkeling zou een mogelijk gevaar al weggenomen worden: dat de interne batterij van het pilletje zou beginnen te lekken. Want daarin zitten natuurlijk giftige stoffen.

De nieuwe batterijen hebben twee elektroden (een zinken en een koperen) die stroom doorgeven wanneer ze in contact komen met het maagzuur. Van Hal: “Je kunt het vergelijken met het citroenproefje dat je misschien als kind ooit hebt gedaan. Als je elektrodes in een citroen steekt, kun je daar ook een soort batterij van maken. Daar kun je er bijvoorbeeld een lampje mee laten branden. Dat dat werkt, komt omdat een citroen net als je maagzuur heel zuur is.”

Bij de chemische reactie komt volgens Van Hal hooguit wat gas vrij waarvan de hoeveelheden zo klein zijn dat ze geen risico vormen. Hoewel de pilletjes al met succes op varkens werden uitgetest, zijn er nog geen tests met mensen geweest. Bovendien zijn de pilletjes voorlopig 4 centimeter lang. Letterlijk een serieuze pil om door te slikken dus.