Succesverhaal, ondanks de risico's

Met het patiëntje gaat het inmiddels goed. De nieuwe opperhuid hechtte goed aan zijn lichaam en is na 21 maanden nauwelijks te onderscheiden van een normale huid. Ondanks het succes van deze nieuwe procedure, was die niet zonder risico’s. Een opperhuid regenereert zichzelf in ongeveer een maand tijd. Van tevoren was het nog maar de vraag of de vervangende huid dit ook zou gaan lukken. Zo niet, dan zou de hele operatie voor niets zijn geweest. Gelukkig bleek dit wel het geval.

Een tweede risico lag bij het gebruikte virus. Dat wil nog wel eens de beoogde plek in het DNA missen om te repareren. Dat kan met wat pech zelfs tot huidkanker leiden. Tussentijdse tests wezen echter uit dat dat niet geval was. Ondanks dat de jongen nu heelhuids door het leven kan, leiden deze risico’s er wel toe dat hij regelmatig moet worden gecontroleerd. De artsen willen zeker weten dat er in een later stadium niet tóch huidkanker ontstaat of dat de ziekte terugkomt.

Die latere controles zal de jongen voor lief nemen; met de huidige operatie is zijn leven gered. Toen hij werd opgenomen had hij een ernstige infectie en woog nog maar zeventien kilo. De levensreddende behandeling biedt volgens de betrokken artsen veel potentie voor toekomstige behandeling van deze, maar ook andere huidaandoeningen.

Bron: Nature.