Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
T-cel

De nieuwe - en omstreden - techniek CRISPR maakt het mogelijk om T-cellen zodanig aan te passen dat ze resistent worden tegen het aids-virus.

Het is wetenschappers afgelopen week voor het eerst gelukt om T-cellen, een onderdeel van het menselijk immuunsysteem, zodanig te modificeren dat ze resistent zijn tegen het aids-virus. Daarmee zou je de eigen T-cellen van een patiënt kunnen afnemen uit het bloed, ze modificeren en terugplaatsen. Het lijkt de weg te openen om een patiënt te genezen met behulp van gentherapie.

De aanpassing was mogelijk dankzij een nieuwe techniek genaamd CRISPR. Deze techniek is ontdekt in 2013 en is veel efficiënter, specifieker en makkelijker toe te passen dan eerdere methodes voor genetische modificatie. In het afgelopen jaar worden in hoog tempo toepassingen ontwikkeld, ook en vooral bij de mens.

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Sjoerd Repping van de Universiteit van Amsterdam bespreken het onderzoek in het Radio1-programma De Ochtend: