Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Erik Verlinde met promovendus Manus Visser

Eindelijk is het zo ver! Afgelopen nacht om 02.00 uur zette Erik Verlinde zijn paper online. In dit langverwachte artikel – 50 pagina's waar hij zes jaar aan werkte – komt hij met een alternatieve theorie voor de zwaartekracht.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 8 november 2016.

De theoretisch natuurkundige publiceerde een eerste artikel over het onderwerp in 2010 en gebruikte zijn Spinozapremie om de theorie verder uit te bouwen. En nu dus het vervolg. In zijn nieuwe artikel ontdekken we dat het universum vol zit met informatie, en dat zwaartekracht een daaruit voortvloeiend verschijnsel is, en anders werkt dan we tot nu toe dachten.

Donkere materie is voor de theoretisch natuurkundige slechts een verzinsel om het vreemde gedrag van zichtbare materie op grote schaal te verklaren, een lapmiddel. Hoewel Newton en Einstein niet fout zijn, gaan ze volgens de wetenschapper niet ver genoeg.

Waarom donkere materie niet zou bestaan

Elastische zwaartekracht

Op echt grote schaal heb je Verlinde nodig. De hele theorie uitleggen, is ingewikkeld. Een van de dingen die uit Verlindes theorie rollen, is dat er een soort extra elastische zwaartekracht moet zijn.

Hoe zit dat? De Kennis van Nu legt het uit:

Het universum volgens Verlinde

Erik Verlinde zette in 2010 zijn artikel ‘On the origin of gravity and the laws of Newton’ online. Een heel nieuw concept waarin hij een alternatieve theorie voor de zwaartekracht herleidt vanuit de wetten van de thermodynamica. Een theorie waarin zwaartekracht geen fundamentele kracht blijkt, maar slechts een bijwerking is van een onderliggend verschijnsel.

Zoektocht naar donkere materie gaat door

Patrick Decowski werkt juist keihard om het bestaan van Donkere Materie-deeltjes te bewijzen, en ziet dus niets in Verlindes theorie. Hij zit op het moment in Japan, waar hij onderzoek doet aan neutrino's in het KamLAND experiment. Via de telefoon vertelt hij dat hij het artikel helaas nog niet heeft gelezen. 'Maar dat ga ik zeker doen, ik ben benieuwd waar Erik mee komt.' Het donkere materie-experiment waar hij aan werkt in een uitgeholde berg in Gran Sasso (Italie), loopt volgens schema. Resultaten zijn er nog niet, althans, de metingen die tot nu toe gedaan zijn bevestigen dat het apparaat precies zo werkt als ze verwachtten. Op het moment loopt de eerste grote run. 'Het is geblindeerd onderzoek, we kijken nu niet naar de data. Pas als de metingen klaar zijn, halen we het doek weg.' En dat doek wordt hopelijk dit jaar nog weggehaald. Mochten ze iets vinden van een donker materiedeeltje, dan is het feest. Behalve voor Verlinde.

Op de foto bovenaan het artikel: Erik Verlinde brengt samen met zijn promovendus Manus Visser de laatste wijzigingen aan in zijn paper (credit: Jacqueline de Vree / Delta Instituut)

Ontdek meer in de special