Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

barbie

Hello Barbie, de pratende Barbie van speelgoedproducent Mattel, blijkt heel makkelijk te hacken. Door middel van zwakke plekken in de online infrastructuur, kan ingebroken worden in persoonlijke gebruikersaccounts. Op deze manier kunnen kwaadwillenden gesprekken tussen Barbie en kinderen terugluisteren.

Mattel zelf spreekt over de Barbie als het meest technologisch ontwikkelde speelgoed van dit moment. Door middel van een intelligent systeem kan de gebruiker gesprekken voeren met de pop. Via wifi staat de pop in verbinding met Toy Talk, waar software van spraak tekst maakt. De intelligente software kiest uit 8.000 standaardzinnen wat het best past in het gesprek.

In het systeem zijn 14 kwetsbare plekken gevonden, ontdekte een beveiligingsbedrijf. Je kunt namelijk oneindig veel wachtwoorden uitproberen. Bovendien accepteert Toy Talk ook zwakke wachtwoorden. Als je in het systeem weet in te breken kom je in een map met persoonlijke informatie, waaronder ook de opnames van de gesprekken die het kind voerde met de Barbie.

Wetenschapsjournalist Gerda Bosman vertelde over deze Barbie en over glow in the dark tumorcellen in het radio1-programma Nieuws en Co:

Tech en gadget: Hello Barbie en glow-in-the-dark-tumoren

Tech en gadget: Hello Barbie en glow-in-the-dark-tumoren