Keizer

Bij de Oudheid denken wij meestal aan het organisatorisch vermogen van de Romeinen en het artistieke talent van de Grieken. Dat creëert het beeld van een verheven cultuur. In hoeverre is dat eigenlijk terecht?

De Oudheid: vandaag de dag nog vaak aangehaald als het voorbeeld van beschaving. En terecht: de literatuur is op haar toppunt met grote dichters zoals Homerus en Vergilius, bouwkundige hoogstandjes zoals het Colosseum worden verricht en een wereldrijk zorgt voor rust en welvaart in heel Europa.

Maar wat te denken van de wrede kanten? Slavernij, gladiatorenspelen, hongersnood, racisme, discriminatie, kindermoord, christenvervolgingen en kruisigingen waren de antieke wereld ook niet vreemd. In deze mini-serie gaan we in op juist die aspecten van de Oudheid. Hoezo het voorbeeld van beschaving?

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Humor

Humor

Bij de Oudheid denken we niet meteen aan humor. Toch hebben ook de Grieken en Romeinen gelachen. Waar konden ze destijds om lachen? Waren dat alleen maar grove grappen of valt dat wel mee? En vinden wij dat ook nog grappig? Mark Pieters, samen met Patrick de Rynck schrijver van het boek Komt een Griek bij de dokter, vertelt.

Omgangsvormen

Omgangsvormen

Mismaakte kinderen van de rotsen werpen, een slaaf doodmeppen om geaccepteerd te worden en absolute vaderlijke macht over leven en dood van de rest van de familie: slechts een greep uit de wrede omgangsvormen van de Grieken en Romeinen. Hoe leefde men destijds met elkaar? Hoe erg verschilt dat van onze wereld van vandaag de dag? Olivier Hekster, professor Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit weet er alles van.

Onbeschaafde Oudheid: Keizers

Onbeschaafde Oudheid: Keizers

Vanavond spreekt Henk van Middelaar met historicus Fik Meijer. Hij is schrijver van het boek 'Keizers sterven niet in bed'. In deze aflevering van de Onbeschaafde Oudheid spreekt hij de keizers van het Romeinse Rijk.