Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
New York Skyline

Gebouwen in New York en Parijs zijn beter beschermd tegen klimaatverandering dan mensen in Jakarta en Addis Abeba, blijkt uit nieuw Brits onderzoek.

Megasteden in ontwikkelingslanden geven veel minder uit aan bescherming tegen klimaatverandering dan megasteden in ontwikkelde landen. En dat terwijl stadsbewoners in ontwikkelingslanden juist veel meer gevaar lopen. Dit blijkt uit Brits onderzoek dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Nu al woont iets meer dan de helft van de wereldbevolking in steden, een aandeel dat volgens de VN in 2050 zelfs groeit tot twee derde. Megasteden zijn de exponent van die verstedelijking. Maar juist megasteden zijn kwetsbaar voor stormen en orkanen, hevige regen- of sneeuwval, hittegolven en overstromingen. Hoe goed of slecht scoren verschillende megasteden in hun bescherming tegen klimaatverandering? 

Uit de top 25 van megasteden (met inwoneraantallen groter dan drie miljoen) selecteerden de onderzoekers tien steden, verdeeld over verschillende continenten, klimaattypen en sociaal-economische status: New York uit Noord-Amerika, Parijs en Londen uit Europa; Peking, Mumbai en Jakarta uit Azië; Mexico Stad uit Midden-Amerika en Sao Paulo uit Zuid-Amerika en tenslotte Lagos en Addis Abeba uit Afrika.

Grote verschillen

De Britse onderzoekers concluderen dat megasteden in ontwikkelde landen gemiddeld 50 procent meer van het aandeel van het Bruto Nationaal Product dat in de megastad wordt verdiend (BNPc) uitgeven aan bescherming tegen klimaatverandering dan de megasteden in ontwikkelingslanden.

Het gaat wel nog steeds om relatief beperkte percentages van het BNPc: 0,15 procent in ontwikkelingslanden tegenover 0,22 procent in ontwikkelde landen. De uitgaven per inwoner laten echter veel grotere verschillen zien. Jakarta, Lagos en Addis Ababa geven per inwoner minder dan een tiende uit dan New York. De onderzoekers hadden wel verschillen verwacht, maar niet zulke grote. Samen met New York geven Londen en Parijs het meeste per inwoner uit aan bescherming tegen klimaatverandering. 

Enigszins cynisch concluderen de onderzoekers dat het kapitaal dat in de gebouwen in New York, Londen en Parijs zit beter wordt beschermd dan mensenlevens in Jakarta of Addis Ababa. Juist in de megasteden in ontwikkelingslanden lopen de inwoners immers het grootste risico door een ramp om te komen.

Positieve trend

Een positieve conclusie is wel dat alle megasteden behalve Addis Ababa in de afgelopen vijf jaar meer hebben uitgegeven aan bescherming tegen klimaatverandering. Het thema staat dus niet alleen op de politieke agenda, megasteden treffen ook wel degelijk beschermende maatregelen. 

De Britse onderzoekers hopen dat hun rekenmethoden internationale instituties en nationale regeringen een instrument in handen te geven om te meten hoe het is gesteld met de bescherming tegen klimaatverandering. Voorkomen is meestal beter dan genezen. 

Lucien Georgeson et al, 'Adaptation responses to climate change differ between global megacities', in Nature Climate Change, 29 februari 2016.

Bennie Mols vertelde over dit onderwerp in het radioprogramma De Ochtend:

Grote verschillen tussen megasteden bij bescherming tegen klimaatverandering

Grote verschillen tussen megasteden bij bescherming tegen klimaatverandering