Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
lawine

De afgelopen weken zijn lawines veel in het nieuws. Een Nederlander kwam al om in Oostenrijk en zeer recent raakte een hotel in Italië bedolven onder de sneeuw. Ga jij nog op wintersport en wil je je wapenen tegen het lawinegevaar? Lees dan verder.

Lawine-special

Vorig jaar maakte De Kennis van Nu een special over lawines. In de uitzending van 18 februari besteedden we uitgebreid aandacht aan het voorspellen van lawines. Kan dat eigenlijk wel? Naar het antwoord op die vraag ging Diederik in de besneeuwde bergen op zoek. Nieuws & Co sprak op de radio met Alec van Herwijnen van het Zwitserse SLF, het instituut voor sneeuw- en lawineonderzoek. Zij proberen lawines te voorspellen met microfoontjes in de sneeuw.

De zachte winter in de Alpen zorgde er vorig jaar voor dat het lawinegevaar vergrootte. Ook dit jaar duurde het lang voor de sneeuwval op gang kwam in de berggebieden. Als er dan plots veel sneeuw valt, levert dat sowieso meer gevaar op. Omdat de sneeuw op een grotendeels sneeuwvrije ondergrond is gevallen, blijft het ook niet goed liggen. Het glijdt dan makkelijk weg, wat leidt tot deze taferelen:

Lawine

Off-piste zorgt voor gevaar

Het gevaar op lawines is het grootste als je buiten de geprepareerde pistes gaat skiën of boarden. Off-piste skiën is sowieso niet aan te raden als je niet goed weet waar je aan toe bent, maar zelfs al ben je een ervaren wintersporter, dan is een gids meenemen geen slecht idee. In dit artikel op de website behandelen we nog zes aandachtspunten die je moet weten voor je de poedersneeuw in duikt.

Mocht je dan toch besluiten de poeder in te gaan, zorg dan dat je een lawinetraining gevolgd hebt. Deze cursussen duren vaak meerdere dagen en bereiden je piekfijn voor. Straks weet jij in de sneeuw precies waar je op moet letten om een potentieel gevaarlijke afdaling te herkennen. Neem ook het juiste materiaal mee: een lawinepieper, sonde, schep en rugzak met lawine-airbag zijn echt geen overbodige luxe. Kom je ondanks al je voorbereidingswerk toch in het nauw? Volg dan deze tips.

We onderschatten de risico's

Ondanks de vele enge filmpjes en dramatische nieuwsverhalen over lawines blijven veel mensen de risico’s onderschatten. Elk jaar storten grote hoeveelheden wintersporters zich op de off-piste locaties. De drang is te begrijpen, maar zijn die honderden lawinedoden per jaar het waard? Je zou zeggen van niet. Waarom we dit dan tóch doen, kun je lezen in dit artikel. Misschien kun je er je voordeel mee doen!