Zacht robothart

Door het tekort aan donorharten overlijden er helaas regelmatig hartpatiënten die op de wachtlijst staan voor een transplantatie. Kunnen we geen hart maken om het tekort aan donorharten op te lossen, vroeg hoogleraar hartchirurgie Jolanda Kluin zich af. Zij werkt nu samen met andere wetenschappers aan het ontwikkelen van een zacht implanteerbaar robothart. Aan de binnenkant groeit een 'levende' laag met lichaamseigen cellen. Die zachte binnenbekleding heeft allerlei voordelen, zoals minder risico op de vorming van gevaarlijke bloedstolsels en afstoting. Kunnen we ons hart over een paar jaar vervangen door een inwendige robot?

Actueel

NTR Wetenschap op InScience

Kom naar het NTR-Weekend op InScience waar makers van onze redactie op het festival aanwezig zijn. Ook dit jaar werken we weer samen met het wetenschapsfilmfestival dat van dinsdag 12 tot en met zondag 17 maart 2024 in Nijmegen plaatsvindt.

Podcast Focus op het NPO Luister Podcastfestival

Kom aanstaande zondag naar Podcast Focus op het NPO Luister Podcastfestival en woon de podcast Focus live bij tijdens een opname. NPO Luister Podcast Festival: Dé plek voor alle podcastliefhebbers in Nederland

FC Banlieue

FC Banlieue is een nieuwe serie waarin documentairemaker Wouter Vogel innovatie in de voetbalwereld verkent. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld. Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk die felbegeerde eerste klasse winnen en doorschieten naar de hoofdklasse?

Meer NTR Wetenschap

Het Technologische Lichaam

Een stap niet gemeten is een stap niet genomen. Het horloge om je pols en de telefoon in je broekzak houden continu bij of je wel voldoende beweegt, goed slaapt of misschien niet te gestrest bent. Leren we onze lichamelijke gezondheid daadwerkelijk beter kennen, of worden we er misschien juist ongezonder van? In de podcastserie Het Technologische Lichaam bespreekt verslaggever Stijn Goossens zijn zoektocht naar een antwoord op de vraag waarom we ons lichaam zo nodig moeten meten. 

Zijn virussen het kankermedicijn van de toekomst?

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar virussen die kankercellen kunnen aanvallen. Voor Nederlandse patiënten is virustherapie nog niet beschikbaar, maar er wordt wel veelbelovend onderzoek naar gedaan. Petra Grijzen ziet hoe zelfs in gorillapoep gezocht wordt naar een toekomstig kankermedicijn.