Megafoon

Je hebt wat belangrijks te zeggen. Hoe zorg je ervoor dat de ander je ook echt hóórt? Hoe zorg je dat je publiek niet meer in slaap valt als je een presentatie geeft? Hoe voorkom je dat je altijd het onderspit delft in discussies? Hoe krijg je mensen mee met jouw goede ideeën? In deze serie interviews onderzoeken we de kunst van het overtuigen.

Deskundigen vertellen hoe je je stem en je lichaam kan gebruiken. Welke retorische trucjes er zijn. En hoe je discussies kan winnen en kan leren speechen als Obama. Maar ook hoe je effectief achter de schermen kunt lobbyen, en hoe autoriteit eigenlijk werkt.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

 

Overtuigen met je stem

Overtuigen met je stem

Stemtrainer, psychologe en operazangeres Elizabeth Ebbink vertelt hoe beter gebruik van je stem je overtuigingskracht kan vergroten. Hoe houd je de aandacht vast? Hoe verleid je de luisteraar? Heeft een lage stem meer autoriteit? Delven vrouwen met hogere stemmen dan altijd het onderspit?

Overtuigend speechen

Overtuigend speechen

Huib Huidig schreef speeches voor onder anderen Mark Rutte en Rita Verdonk. Hoe krijg je je publiek mee, hoe geef je een overtuigende presentatie, hoe raak je mensen, en hoe spoor je ze aan? 

Overtuigd van het verkeerde

Overtuigd van het verkeerde

Klinisch psycholoog Pleun van Vliet over overtuigen en ontvankelijkheid. Wat maakt dat mensen overtuigd raken van het verkeerde, zoals tijdens het gevangenisexperiment van Stanford? En welk effect heeft een uniform? 

Discussies winnen

Discussies winnen

Iedereen kent het wel: je wordt niet gehoord in een vergadering of delft het onderspit in een discussie. Gelijk hebben is nu eenmaal niet altijd gelijk krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je discussies wint? Wat maakt iemand tot een goed debater? Dat vragen we Lars Duursma, voormalig wereldkampioen debatteren en oprichter en directeur van Debatrix.

Overtuigen op het podium

Overtuigen op het podium

Goede acteurs, cabaretiers en zangers verstaan de kunst hun publiek te overtuigen. Ze hebben iets ongrijpbaars dat podiumpresentatie genoemd wordt. Ze weten hun publiek mee te nemen in de emoties en de verhalen die ze vertolken. Welke technieken gebruiken zij? Zijn die ook bruikbaar in het dagelijks leven? Ruut Weissman, regisseur en directeur van de Amsterdamse theaterschool, vertelt.

Effectief lobbyen

Effectief lobbyen

Brussels lobbyist Wytze Russchen over hoe je kunt overtuigen àchter het podium: in de wandelgangen en achterkamers en, niet te vergeten, in de kroeg. Netwerken, manipuleren, bluffen en mensen 'lezen' kan je dat leren? Een ding is zeker: als geheelonthouder kom je er niet.