Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
verwend kind

Ouders die hun kinderen te veel overwaarderen, lopen risico op een narcistisch kind. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Kinderen van 7 jaar oud kunnen al narcistisch gedrag vertonen. Ze voelen zich beter dan de rest en denken daarom meer rechten te hebben dan andere kinderen. Als ze die bewondering niet krijgen, voelen ze zich snel gekrenkt en uiten dat met agressief gedrag. Hoe kinderen zo worden? Doordat hun ouders hen overwaarderen, blijkt uit onderzoek van Eddie Brummelman, postdoc aan de UvA. Hij publiceerde zijn onderzoek deze week in PNAS.

Hij heeft een grote groep families gevolgd en nam elke zes maanden vragenlijsten af waarmee hij narcisme en zelfwaardering mat. Kinderen kregen statements te lezen als ‘zonder mij zal mijn klas minder leuk zijn’. Ouders kregen vragen over hoe speciaal zij hun kind vonden: ‘mijn kind is slimmer dan andere kinderen’. Uit het onderzoek bleek ook dat kinderen die veel liefde en warmte ontvingen, juist zelfverzekerder waren.

‘Narcisme is deels genetisch bepaald, maar deels dus ook aangeleerd,’ zegt Brummelman. ‘Daardoor kan narcistisch gedrag ook weer veranderen, als ouders hun kind warmte te geven, zonder hen op een voetstuk te plaatsen.’