Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Paul van Meenen (D66), winnaar van Snellezen met prijs bij kruiwagen vol boeken

Nederland heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een kampioen snellezen. De Kennis van Nu organiseerde de eerste editie van het NK snellezen op 20 september 2015 in de Openbare Bibliotheek van Delft. We hebben dit evenement in het leven geroepen voor onze uitzending over snellezen, die op 30 september wordt uitgezonden (NPO2 om 19:20).

Acht snellezers gingen de strijd aan met elkaar, waaronder de burgemeester van Delft, Bas Verkerk (VVD), onderwijswoordvoerder van het CDA, Michel Rog, en snellees-goeroe Mark Tigchelaar. Evenals de andere deelnemers worstelen zij zich in hun dagelijks bestaan door grote bergen papier heen en hebben zichzelf om die reden aangeleerd zeer snel te lezen.

De deelnemers kregen een hoofdstuk voorgelegd uit een nog niet eerder gepubliceerd boek. Zij hadden maximaal 12 minuten om dit uit te lezen en vervolgens een gedetailleerde vragenlijst over de tekst te beantwoorden. De meeste deelnemers waren al binnen 7 minuten klaar en lazen daarmee op een snelheid van meer dan 600 woorden per minuut. Een bijzondere prestatie, aangezien de gemiddelde lezer zo’n 200 woorden per minuut leest. De snelste deelnemer las maar liefst 820 woorden per minuut, maar won daarmee het kampioenschap niet. Óók tekstbegrip telde mee in de eindscore en op die manier werd Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder in de Tweede Kamer van D66, de onbetwiste winnaar. Zijn eindscore: 668 gelezen woorden per minuut in combinatie met 70% tekstbegrip. Volgens juryvoorzitter en eminent taalwetenschapper Rein Cozijn 'een ongelofelijk knappe prestatie, ver boven verwachting.'

De hoofdprijs bestond naast de titel 'Nederlands kampioen snellezen' uit een kruiwagen vol met boeken. Aangezien Paul van Meenen in het dagelijks leven al zoveel leest, besloot hij deze te doneren aan de Openbare Bibliotheek van Delft.

´ Een ongelofelijk knappe prestatie, ver boven verwachting. ´

Ontdek meer in de special