Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Kleur aan geluid koppelen

Pavlov TV volgde vorig jaar 3FM-DJ Paul Rabbering, die beschikt over de betrekkelijk zeldzame eigenschap synesthesie. In de uitzending werden ook de hersenen van muzikante Krause onderzocht. Daarover is nu een wetenschappelijke publicatie verschenen.

Geluiden die je kunt ruiken of kleuren bij letters. Synesthesie heet dat, de vermenging van zintuigen. Pavlov TV volgde vorig jaar 3FM-DJ Paul Rabbering. Hij beschikt over deze betrekkelijk zeldzame eigenschap.  In de uitzending werden ook de hersenen van  muzikante Krause onderzocht door de psychologen Romke Rouw en Olympia Colzoli. Met wetenschappelijk resultaat.

Krause heeft een heel bijzondere vorm van synesthesie: zij proeft onder andere smaken bij namen en woorden. De bevindingen hebben nu geresulteerd in een wetenschappelijk artikel in Frontiers in Psychology, waarin staat: 'We concluderen dat haar synesthesie echt is, en wordt weerspiegeld door haar hersenactviteit'.

Met behulp van de fMRI-scanner werd gekeken welke onderdelen van de hersenen precies geactiveerd worden bij haar. Het programma zelf valt hier terug te kijken.

Naar aanleiding van de uitzending was Krause ook op De Nacht van Kunst en Wetenschap in Groningen namens de NTR beschikbaar om namen van bezoekers van een smaak te voorzien. Lees hier de lijst met namen terug.