Plantgeneeskunde

Vroeger dacht men dat allerhande planten en kruiden genezende krachten hadden. Inmiddels hebben wij onze hoop gevestigd op pillen en zalfjes. Schuilen er dan geen helende elementen in planten? En hoe moet het in landen zonder fatsoenlijke gezondheidszorg?

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Planten in Afrika en Suriname

Planten in Afrika en Suriname

Bij de traditionele geneeskunst van Afrika denken wij al snel aan tovenarij en rituelen. Ook allerhande kruiden en dergelijke vallen onder die noemer. In hoeverre zijn die planten echt werkzaam? Gebruiken ze vandaag de dag ook nog steeds deze middelen? Tinde van Andel heeft ter plekke onderzoek gedaan en vertelt er alles over.

Kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde

In planten zitten allerlei stoffen die we voor geneeskundige doeleinden kunnen gebruiken. Tegenwoordig slikken we werkzame stoffen in de vorm van pillen die we bij de apotheker kunnen halen. In hoeverre kunnen we nog gebruikmaken van de planten om ons heen? Gonnie van Elteren vertelt.

Zonder medicijnen

Zonder medicijnen

Wat doe je als er geen geneesmiddelen voorhanden zijn? In sommige landen is dat de realiteit. In Laos doet men bijvoorbeeld aan 'moeder roosteren'. Wat is dat? En waarom doet men dat? Plantenonderzoeker Hugo de Boer vertelt over zijn reis door Laos, in een gebied waar geen gezondheidszorg was en waar het gebruik van planten daarom nog springlevend is.

Anti-schimmelmiddel

Anti-schimmelmiddel

Schimmels zijn lastpakken. Ze kunnen ziektes en misoogsten veroorzaken en ze ontstaan in je natte kleren. Toch zijn er genoeg oplossingen aanwezig. Nu blijken zelfs planten te kunnen helpen tegen schimmels. Onderzoekster Barbara Gravendeel zocht en vond een remedie tegen schimmels: een orchideeënspray.

Plantgeneeskunde van vroeger

Plantgeneeskunde van vroeger

Kun je informatie vinden van eeuwen geleden die ons zouden kunnen helpen bij de geneeskunde van vandaag de dag? Zijn er waardevolle gegevens verloren gegaan die ons zouden kunnen helpen? Hoe kan die belangrijke informatie verloren zijn gegaan? Toine Pieters vertelt over zijn onderzoek naar tropische medicijnen vanaf de VOC-tijd.

Cannabis als medicijn

Cannabis als medicijn

Drugs zijn verslavend, slecht voor de gezondheid en kunnen leiden tot ernstige problemen. Toch wordt er een verdovend middel verkocht als medicijn. Cannabis is inmiddels al ruim tien jaar verkrijgbaar als medicament, maar toch blijven we een beetje achterdochtig. Wat zijn de risico's? Word je er ook high van? En kunnen we niet net zo goed onze 'mediwiet' bij de coffeeshop halen? Arno Hazekamp weet er alles van!