Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
3D printer voor robots

Het Massachusetts Institute for Technology (MIT) wil robotica naar de huiskamer brengen. Met een subsidie van tien miljoen dollar en vijf jaar de tijd lanceren ze een project waarbij robots naar eigen wens en op eigen initiatief in 3D uitgeprint kunnen worden.

Stel je voor: met een lijstje wensen loop je naar de robotwinkel om daar voor tachtig euro een robot te laten maken die stofzuigt op plekken waar je net niet bij kan, je veters strikt terwijl je tegelijk je tanden poetst of je afstandsbediening voor je zoekt wanneer die weer nergens te vinden is. Je doet boodschappen, drinkt een kopje koffie met een oude bekende en loopt terug naar de robotwinkel om je robot op te halen. Volgens Professor Vijay Kumar van de universiteit van Pennsylvania moet dit over vijf jaar mogelijk zijn.

Democratische robotica

Het project, dat een samenwerking is van MIT, University of Pennsylvania en Harvard, heeft als doel het ontwerp en de productie van robots simpeler te maken. Nu kost het jaren en een hoop geld om een functionerende robot te maken, maar straks kan iedereen voor een klein bedrag binnen enkele uren zijn eigen robots printen. Democratische robotica dus.

Door een vooraf bepaalde lijst aan blauwdrukken wordt een robot volledig aanpasbaar aan de wensen van de klant. Je hoeft alleen maar naar de winkel te lopen, een lijstje met wensen door te geven en de 3D-printer gaat voor je aan het werk.

Haalbaar?

Hoe visionair en ambitieus het project ook klinkt, of we over vijf jaar echt naar de robotwinkel kunnen valt nog te betwijfelen. MIT geeft over het project weinig informatie prijs en de informatie die beschikbaar is blijft een beetje vaag. Ze zijn overigens niet de enigen die zich bezig houden met het printen van robots. Eind 2011 printte het Duitse Frauenhofer-gezelschap een robotspin. Om niet achter te blijven bouwde MIT alvast twee prototypes: een insect dat ingezet kan worden om bijvoorbeeld een besmette omgeving te verkennen en een automatische tang, handig voor mensen met een lichamelijke handicap.