Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
staatssecretaris dekker met kinderen

Veel mensen hebben ’s nachts moeite om in het donker goed te functioneren. Maar hoe donker is het 's nachts in Nederland?

Gisteren werd in het concertgebouw in Amsterdam de aftrap gegeven voor het Weekend van de Wetenschap. Ambassadeurs Ionica Smeets en Diederik Jekel, staatssecretaris Sander Dekker en tientallen schoolkinderen waren getuige van de start van een nieuw publieksonderzoek. In het kader van het ‘Jaar van het Licht’ staat dit onderzoek, dat dit jaar wordt uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), in het teken van licht.

Publieksonderzoek 

Veel mensen hebben ’s nachts moeite om te zien en om in het donker goed te functioneren. Dit geldt niet alleen voor ouderen of mensen met een oogziekte; zo vermijdt een derde van de gezonde mensen in Nederland autorijden in de avond en heeft meer dan de helft moeite met wandelen en fietsen op niet verlichte buitenwegen. Het UMCG start in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap het publieksonderzoek ‘Zicht op Licht’. Hierin staat de onderzoeksvraag ‘Hoe donker is het ’s nachts in Nederland en wie heeft er dan moeite met zien?’ centraal. Heel Nederland kan deelnemen aan dit onderzoek.

Onderzoeksapp

UMCG-onderzoeker Ronald Bierings (Oogheelkunde) meet met een speciaal ontwikkelde mobiele applicatie en met hulp van het Nederlandse publiek hoe donker Nederland nu eigenlijk is en in hoeverre men hierdoor een beperking van functioneren ervaart. Aan de hand van deze data wordt een openbare lichtkaart van Nederland gecreëerd, die laat zien op welke plekken het ’s nachts donker of licht is. Mensen kunnen hiermee onderzoeken hoe donker hun omgeving is ten opzichte van de rest van Nederland. De mobiele applicatie ‘Zicht op Licht’ is gratis te downloaden. 

Eerder gaven wij al verschillende tips om er op uit te gaan in het Weekend van de Wetenschap op 3 en 4 oktober. Zo kun je op onze site terecht voor unieke kijkjes achter de schermen, pop-up wetenschap en voor buitentips tijdens het Weekend van de Wetenschap

Bij De Kennis van Nu Radio belden we onderzoeker Ronald Bierings ook over zijn onderzoek. Luister hier het gesprek: