Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
ruimte, nasa

Het NPO Radio1-programma Nieuws en Co ging de ruimte in, een hele week, iedere dag een eindje verder. De vijfdelige audio-ruimtereis begint tussen het rondvliegende ruimtepuin en eindigt met een zoektocht naar een tweede bewoonbare planeet. Reis mee!

In de eerste aflevering verlaten we de aarde. Gevaarlijk, want zodra je je hoofd boven de dampkring uitsteekt zoeft ruimteschroot om je oren. Met enorme snelheden. Een botsing met deze brokstukken kan flinke schade aanrichten. Gerhard Drolshagen, ruimtepuindeskundige, was 30 jaar verbonden aan de ESA en nu adviseur aan de Universiteit van Oldenburg in Duitsland. Hij vertelt hoe erg het is en hoe je kunt voorkomen dat ruimtepuin zich nog meer gaat opstapelen.

De ruimte in: het vertrek

Na het ruimtepuin te hebben overleefd, is de maan de eerste halte. Als we daar wat langer willen blijven, kunnen we niet de hele tijd in ons ruimteschip blijven. Dat is te krap. Vandaar dat ze bij ruimteorganisatie ESA in Noordwijk huizen voor op de maan ontwikkelen. ESA-ingenieur Johannes Gumpinger doet experimenten met 3D printers en buitenaards materiaal. Hij vertelt wat die hebben opgeleverd. 

De ruimte in: bouwen op de maan

De ruimte in: bouwen op de maan

En verder gaat de reis, richting Mars. Hoe is het eigenlijk om in zo'n klein ruimteschip te zitten voor langere tijd? Brengt dat geen spanningen met zich mee? En welke wetten gelden in deze minisamenleving? Frits de Jong, hoofd van het team dat ESA-astronauten voorbereidt op en ondersteunt tijdens hun verblijf in de ruimte, weet er alles over.

De ruimte in: onderweg

De ruimte in: onderweg

Mars in zicht! Als we daar voor langere tijd willen blijven, kunnen we niet al ons eten meenemen. Ruimtelandbouwer Wieger Wamelink toonde al aan dat groenten zoals tomaten en rucola het prima doen op Marsgrond. Hij zoekt nu uit of wormen het overleven in buitenaardse grond. Hij vertelt erover vanuit de kassen van Wageningen Universiteit.

De ruimte in: Wormen maken voedsel kweken op Mars mogelijk

De ruimte in: Wormen maken voedsel kweken op Mars mogelijk

Ok, we hebben het ruimtepuin overleefd, we zijn bij maan en Mars geweest. Nu gaan we nog verder: naar planeten buiten ons sterrenstelsel, exoplaneten. Het onderzoek naar deze planeten is een snel groeiend vakgebied.

Het bestaan van planeten buiten ons eigen zonnestelsel is nog niet zo heel lang bekend. Twintig jaar geleden werd de eerste exoplaneet ontdekt en de afgelopen jaren zijn er duizenden exoplaneten gevonden. 

De stap die nu gemaakt wordt is het beter onderzoeken van die exoplaneten. Dit is een ontzettend competitief vakgebied, iedereen wil erbij zijn. De zoektocht naar een planeet waar mogelijk leven op is, dat wil iedereen meemaken.

Luister naar Michiel Min, leider van het wetenschappelijke programma voor exoplaneten bij SRON:

De ruimte in: Speuren naar een tweede aarde

De ruimte in: Speuren naar een tweede aarde