Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

Er wordt vaak aangenomen dat zangvogels voornamelijk hun liederen gebruiken om te communiceren voor het paren. Nu blijkt dat voor de rijstvogel dans belangrijker is dan zang. Het mannetje zingt een lied, maar dat is minder essentieel voor de paring dan dans, waarvan de rol tot nu toe onbekend was. 

De mannetjes en de vrouwtjes dansen een duet-achtige routine met elkaar, waarbij de vrouwtjes soms aangeven dat ze klaar zijn om te paren zelfs voordat het mannetje ook maar een noot heeft laten horen. Dit geeft aan dat de zang van het mannetje ondergeschikt is aan zijn dancemoves.

Matchmaking

Ook opvallend is dat het niet alleen de mannetjes zijn die achter de vrouwtjes aangaan. Beide kunnen de paringsdans inzetten. Het dansje lijkt een soort “matchmaking” te zijn, aangezien de vogels hem uitvoeren bij hun eerste ontmoeting. Een soort kijken-hoe-het-gesprek-loopt-op-de-eerste-date dus. Als het mannetje of vrouwtje begint met dansen maar er wordt niet terug gedanst, betekent dit niet veel goeds voor de paringskans.

Soma M, Iwama M., Mating success follows duet dancing in the Java sparrow. PLoS ONE, March 8, 2017.