spookschip

Een geschiedenis van Nederland aan de hand van scheepswrakken.

Van het oudste scheepswrak ter wereld tot een mysterieus spookschip, en van de ontdekking van Australië tot een heus historisch CSI. Scheepsarcheologen en historici verkennen de vaderlandse scheepvaartgeschiedenis aan de hand van acht scheepswrakken.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder. De totale speelduur is 3 uur en 37 minuten.

Het oudste vaartuig

Het oudste vaartuig

Sinds mensenheugenis leven bewoners van ons drassige stukje Europa aan, en soms zelfs op het water. Het oudste vaartuig uit de geschiedenis is dan ook gevonden in ons eigen kikkerlandje. Linda Koehler van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelt erover.

Het Romeinse schip in de Meern

Het Romeinse schip in de Meern

Een schip zinkt. Het blijft eeuwen op de bodem liggen en wordt toevallig gevonden. Hoe kom je er dan achter uit welke tijd die stamt? Esther Jansma, dendrochronologe, over het achttien eeuwen oude Romeinse schip dat tien jaar geleden werd opgegraven in de Meern.

de Duyfken

de Duyfken

De Duyfken landde in 1606 per ongeluk op Kaap York, het noordelijkste puntje van Australië. Het was het eerste westerse schip op het continent. Of niet? Een archiefvondst trok die status in twijfel. Benno van Tilburg weet er het fijne van.

Spookschip

Spookschip

In 2002 werd op 130 meter diepte een wrak in de Baltische zee gevonden, dat zo griezelig goed bewaard gebleven was, dat het al gauw het spookschip genoemd werd. Twee van de drie masten staan nog overeind en in de kajuit slingeren de spullen van de schipper nog rond. Benno van Tilburg vertelt over de mysterieuze vondst.

Waterschip in de Zuiderzee

Waterschip in de Zuiderzee

Waterschepen werden gebruikt voor visserij in de Zuiderzee. In de Tachtigjarige Oorlog kregen ze een spectaculairdere functie, toen de watergeuzen en de Spanjaarden ze confisqueerden om de strijd op zee te beslechten. Maritiem archeoloog André van Holk vertelt.

Beurtschip

Beurtschip

Het beurtschip was de lijnbus van de zeventiende eeuw: de Zuiderzee was toen één groot verkeersplein, waarop beurtschepen volgens een vaste dienstregeling heen en weer voeren. Volgens Prof. dr. André van Holk werd zo de basis gelegd voor onze nationale eenheid.

Lutina

Lutina

In 1976 werd een wrak gevonden in de Flevolandse klei. Aan boord van dat wrak lag een geraamte, met zijn laarzen en wollen sokken nog aan, en onder dat geraamte 126 gulden aan muntgeld. Wat was er gebeurd? Historische CSI met Benno van Tilburg.

De Kogge

De Kogge

Talloze Kogges vervoerden in de middeleeuwen tonnen hout, graan, bier en bijenwas van Kampen naar de Oostzee en weer terug. In 2010 vond Wouter Waldus het wrak van zo’n Kogge in de IJssel. Waarom belandde dat middeleeuwse schip op de bodem van de rivier, zo vlakbij zijn thuishaven?