Schrijversportretten

"Schrijven is het enige wat ik echt leuk vind. De rest is bijzaak"

Henk van Middelaar sprak in 2008, 2009 en 2010 in het programma Napels bij nacht een bonte verzameling schrijvers. In de zomer van 2014 werden elf van deze gesprekken herhaald. De gasten vertellen over hun dromen, valkuilen, ambities, over toeval en geluk. Soms actueel, altijd tijdloos en herkenbaar. Het leven in een uur.

Jan Donkers

Jan Donkers

Henk van Middelaar sprak in januari 2009 met popjournalist, radiomaker en schrijver Jan Donkers. Hij vertelt over vroeg wakker worden, doodgaan zonder Napels te hebben gezien, meisjes, zijn moeder, onzekerheid en natuurlijk over muziek.

Jan Siebelink

Jan Siebelink

Jan Siebelink is schrijver van een flink aantal romans waarbij Knielen op een bed violen de meest bekende is. Hierin vertelt Siebelink indringend over de invloed die zijn erg streng Calvinistische vader had op het gezin. Samen met Henk van Middelaar kijkt hij terug op de relatie met zijn vader en zijn verhouding met het geloof. Siebelink verliet zijn kerk maar het geloof wil hem maar niet loslaten. Ze kijken vooruit naar het leven dat de schrijver nog verwacht te leven, over zijn hoge levenstempo en de onvoorstelbaarheid van dood zijn.

Henk Hofland

Henk Hofland

"Ik heb twee manieren van zijn: èèn is tikken en een tweede is een sigaret roken"

Henk Hofland is journalist en columnist, ook schrijvend onder het pseudoniem S. Montag. Hij vertelt over zijn bewondering voor New York, zijn ergernis over kakelende politici, de digitalisering van de beschaving en de melancholie van het ouder worden.

Cherry Duyns

Cherry Duyns

"Het kan zijn dat ik aan geestelijke lekkage lijdt maar ik heb toch steeds het gevoel dat ik contact heb met vogels"

Cherry Duyns over onder meer de grote ringen om zijn vingers, zijn fascinatie met vogels, de relatie met zijn ouders en hoe lastig het was om zich in de jaren vijftig in Nederland thuis te voelen.

Marjolijn Februari

Marjolijn Februari

"Ik ben tamelijk saai"

Deze avond is te gast doctor in de wijsbegeerte, doctorandus in de kunstgeschiedenis en meester in de rechten: Marjolijn Februari. Dit gesprek vond plaats vóór de geslachtsverandering die ze in 2012 onderging. Sinds dat jaar publiceert Marjolijn Februari als Maxim Februari.
In dit open gesprek vertelt toen nog Marjolijn Februari over haar toekomst, haar innerlijke leeftijd en haar meervoudige persoonlijkheid.

"Ik ben een dame en ik houd de dingen zo veel mogelijk voor me"

Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom is de schrijver die iets heeft met het konijn: dat zijn zachte lieve beesten die heel aanhankelijk kunnen worden als je ze behoedzaam en met liefde benadert. En verder spreken ze over opmerkelijke begrippen die hij gebruikt, zoals 'heumige lichaamsgeuren' en 'terugzakken in een marasme'.

Tom Lanoye

Tom Lanoye

"Dood mij! Vergiftig mij, zoveel kan rattenkruid toch niet kosten. Wurg mij, schiet me neer"

Columnist en toneelschrijver Tom Lanoye woont in Amsterdam én in Kaapstad. Hij vertelt hoe het is om zelf op het podium te staan en wat hem dat leert als toneelschrijver. Taal op een podium is anders dan de taal van een column. En verder over zijn liefde voor het Afrikaans,  de slagerij van zijn vader en de sprakeloosheid van zijn moeder.

Berthe Meijer

Berthe Meijer

Berthe Meijer, kind in de oorlog, getuige van de beau monde in de jaren 60. Mode, culinair journalist, weg van de koolsoep, en toch altijd nog die oorlog in haar hoofd. Luister naar dit aangrijpende en openhartige gesprek over deze vrouw die zoveel moeite had om te spreken over haar verleden. Ze overleed 10 juli 2012.

Lydia rood

Lydia rood

"Hád ik maar duizend poten! Dan zou ik met schrijven misschien mijn hoofd bij kunnen houden"

Schrijver en columniste Lydia Rood schrijft voor jongeren en volwassenen. Omdat ze veel en veel verschillende verhalen schrijft, wordt ze een duizendpoot genoemd.