Sciencefiction

Robothoeren, ruimteschepen, aliens, superbreinen, voedselschaarste en sociale ontwrichting. Sciencefiction schetst een beeld van de toekomst, maar verraadt vooral de angsten en hoop uit de tijd waarin het gemaakt wordt. Of is oude sciencefiction nog relevant voor ons heden?

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Soylent Green

Soylent Green

Een verhaal waarin het bevolkingsaantal zo groot is geworden dat er een voedseltekort ontstaat. Is dat realistisch? Of was dat de grote angst van de mensen in 1973, toen Soylent Green uitkwam? Harry Lintsen, emeritus hoogleraar techniekgeschiedenis, heeft de antwoorden.

Things to come

Things to come

Hoe bizar dicht bij de realiteit zat William Cameron Menzies met het maken van zijn film Things to come uit 1936? Daarin schept hij een inktzwart beeld van de wereld, waarin onder andere het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op een paar maanden na correct wordt voorspeld. Filmcriticus Gawie Keyser weet er alles van.

The Machine Stops

The Machine Stops

In hoeverre zijn wij afhankelijk van techniek en machines? Kunnen we nog wel zonder of wordt ons leven dan onleefbaar? Met andere woorden, wat als alle machines om ons heen stilvallen? Mireille Hildebrandt heeft het erover aan de hand van de film The Machine Stops.

Star Trek

Star Trek

"You will be assimilated. Resistance is futile". Gedwongen volledig opgaan in een collectief. In Star Trek gebeurt dat in een verre toekomst, maar het idee is ook nu actueel. Wordt onze individualiteit door de groep bepaald? En is dat wel zo erg? Met Fred Keijzer, auteur van Filosofie van de toekomst.

Metropolis

Metropolis

Metropolis, een stomme sciencefictionfilm uit 1927, geldt nog altijd als een meesterwerk. Bijbelse symboliek, een vrouwelijke robot als de hoer van Babylon, een arbeidersopstand en een Freudiaans conflict tussen vader en zoon. Genoeg stof voor een gesprek met Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur.

Mad Max

Mad Max

De wereld is door oorlog verscheurd, de olie raakt op, motorbendes domineren de wegen en de maatschappelijke orde wankelt. In Mad Max (1979) ziet de toekomst er somber uit. Wat zegt de film over de tijd waarin die gemaakt is? Is de film ook nog relevant voor onze eigen tijd? Filmcriticus Gawie Keyser beantwoordt deze vragen en meer.

District 9

District 9

Verstoten, beschimpt en weggestopt in de achterstandswijken. Dat zijn de buitenaardse wezens in de film District 9. De film toont aliens op een wijze waarop ze zelden worden getoond, maar de angst voor het vreemde en onbekende blijft aanwezig. Is die xenofobie iets natuurlijks voor de mens? Filmcriticus Gawie Keyser weet er het fijne van.

The Boys from Brazil

The Boys from Brazil

Wat als men zeventig jaar geleden al kon klonen? Zouden de nazi's toen geprobeerd hebben een nieuwe Hitler te klonen? Hoe zou de wereld er dan uitzien? In de film The Boys from Brazil uit 1978 is dat het uitgangspunt van de film. Toont de film ons ook hoe men over klonen dacht? En hoe gaan wij vandaag om met klonen? Hoe kijken wij daar tegenaan? Dat vertelt wetenschapsjournalist George van Hal.