St Pieter

Eeuwenlang was de Rooms-Katholieke Kerk het grootste en haast enige geloof in Nederland. In de zestiende eeuw kwam daar verandering in met de opkomst van het protestantisme. De afgelopen eeuw heeft zich echter een trend ingezet van ontkerkelijking. Hoe komt dat? Wat zijn de gevolgen? Experts zijn erover aan het woord.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

De Rooms-Katholieke Kerk

De Rooms-Katholieke Kerk

Eeuwenlang speelde de Rooms-Katholieke kerk een gigantische rol in het leven van mensen. Bernard van Welzenes, hoofdaalmoezenier van de schippers-, kermis- en circusgemeenschap, vertelt uit eigen ervaring over zijn werk. Wat houdt het werk precies in en met welke mensen kom je in contact?

De Protestantse Kerk

De Protestantse Kerk

Het protestantisme is in vrij rap tempo erg populair geworden in Nederland. Inmiddels verliest ook het protestantisme aanhangers. Waar komt dat proces vandaan? Hijme Stoffels, hoogleraar godsdienstsociologie aan de Vrije Universiteit praat over de neergang bij de protestantse kerken in Nederland.

De Rooms-Katholieke Kerk

De Rooms-Katholieke Kerk

Geen geloof in Nederland lijkt zo snel gelovigen te verliezen als de Rooms Katholieke Kerk. Hoe komt het dat de kerk uit Rome zo snel aanhangers verliest? Welke historische en maatschappelijke ontwikkelingen spelen een rol? Hoogleraar Spiritualiteitsstudies van de Radboud Universiteit Peter Nissen weet er alles van.

De Protestantse kerk na 1970

De Protestantse kerk na 1970

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw gaat het bergafwaarts met de protestantse kerk. Hoe komt dat? Wat waren de gevolgen? Dr. Miranda Klaver, antropologe en theologe aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, vertelt over de dieperliggende oorzaken.