Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
robotseks robots naakt

In Londen is vorig jaar een conferentie over robotseks. Wellicht dat robots in de toekomst aan seksuele behoeften van mensen kunnen voldoen. Wetenschapper Lambèr Royakkers is echter kritisch.

Nog een weekje en dan is het Kerstmis, het feest van het lekkere eten en het samenzijn met geliefden. Uit eerder onderzoek bleek echter al dat de meeste relaties op de klippen lopen tijdens de feestdagen. Wat moeten we met die mensen die plotseling alleen zijn tijdens de feestdagen? Wellicht dat robots een oplossing kunnen bieden.

Het bedrijf True Companion wil seksrobots op de markt brengen. Zij stellen dat hun robots eenzaamheid bij mensen weg kunnen halen. Zouden robots dan een uitkomst kunnen bieden voor mensen die plotseling alleen zijn met Kerst? En is het überhaupt wel een goed idee om een persoonlijke relatie aan te gaan met een robot? Lambèr Royakkers, hoofddocent ethiek van de techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven, is kritisch.

Lambèr Royakkers vertelde in het radio1-programma Nieuws en Co over zijn bezwaren:

Seksrobot bedreigt onze sociale vaardigheden

Seksrobot bedreigt onze sociale vaardigheden

Omgangsvormen

Volgens Royakkers zijn de meeste sprekers op het congres voorstanders van seksrobots, waardoor de negatieve effecten onderbelicht blijven. Zo bestaat de kans dat je een bepaalde omgangsvorm met de robot gaat ontwikkelen en deze manier ook gebruikt in je omgang met andere mensen. Een ander punt is dat menselijke waarden onder druk worden gezet. Een robot kan zo geprogrammeerd worden dat hij alles doet wat jij wil. Willen wij dat wel? Dergelijke keuzen bepalen hoe we als mensen met elkaar omgaan, aldus Royakkers.  

Ontdek meer in de special