Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Magneet waarmee hersengebied wordt onderdrukt

Ouderen rijden soms slecht omdat ze te veel beweging zien. Mensen met een depressie lijken aan hetzelfde euvel te lijden.

Het weggedrag van sommige mensen is behoorlijk deprimerend. Misschien is dat wel omdat die bestuurders zelf gedeprimeerd zijn, suggereren Amerikaanse wetenschappers. Ze ontdekten die mogelijkheid toen ze probeerden te achterhalen wat nu precies het slechtere rijgedrag van oudere automobilisten veroorzaakt.

Oudere bestuurders hebben vaak moeite om de bewegingen van de auto’s, fietsers en voetgangers om zich heen goed waar te nemen. Paradoxaal genoeg is dat omdat ze te veel beweging zien: ze zien ook alle bewegingen op de achtergrond, en zijn niet goed in staat om die te negeren. Dat blijkt te maken te hebben met de activiteit van een specifiek hersengebiedje in de visuele cortex, het MT. Normaliter zorgt dat gebiedje voor de onderdrukking van de achtergrondbewegingen, bleek uit een proefje dat de Amerikanen beschrijven in Journal of Neuroscience. Daarbij legden ze het MT van jonge mensen lam met een magneet. Vervolgens waren ook die minder goed in staat om achtergrondbewegingen te filteren.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat het MT ook minder actief is bij mensen die lijden aan depressie of schizofrenie. Dus reageer maar niet al te agressief als je weer eens een zondagsrijder tegenkomt. Misschien is het wel iemand voor wie het leven al zwaar genoeg is.