Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
vertiwalk lift trap frieling eindhoven

Een ontwerpteam uit Eindhoven heeft een handmatige lift ontworpen. Met deze lift of ‘VertiWalk’, is het nu mogelijk om je zonder elektriciteit razendsnel in verticale richting te verplaatsen.

Is er vraag naar een handmatige lift? De ontwerpers denken van wel. In de toekomst zullen er meer dan 3 miljard mensen in steden wonen. Hoe worden al die mensen gehuisvest? In flats en wolkenkrabbers, waarbij ze zich moeten verplaatsen met liften. Maar een lift is duur, afhankelijk van elektriciteit en geeft ons geen bewegingsmogelijkheden. Een trap kost geen elektriciteit, maar is niet bepaald ideaal voor als iemand op de 20ste verdieping woont. Bovendien worden we allemaal steeds ouder, dus wordt traplopen steeds moeilijker. We moeten dus optimaal gebruikmaken van de verticale ruimte, maar hoe doen we dat?

Rombout Frieling, initiatiefnemer van het ontwerpteam, vertelt hoe hij het op het idee kwam van de VertiWalk: ‘Ik werkte bij Philips en reisde veel over de wereld. Ik zag dat de druk op stedelijke ruimte gigantisch is en we daar nogal onbeholpen mee omgaan’. Daarnaast is Frieling van mening dat we meer gebruik moeten maken van ons lichaam.

Vertiwalk

Makkelijker dan traplopen

De VertiWalk is ontwikkeld met behulp van bewegingswetenschappers. De ontwerpers zeggen dat deze constructie minder energie vraagt dan traplopen. Frieling: ‘Traplopen is inspannend, omdat je je hele lichaam in balans moet houden, terwijl je steeds maar op één been leunt. Daarbij moet je je hele lichaamsgewicht omhoog duwen met één been’. Bij de VertiWalk is je lichaam al in balans, doordat je zit. Daarbij is de constructie minder vermoeiend, omdat je twee benen en je armen kunt gebruiken.

Lagos en Mumbai

En nu? Wordt de VertiWalk verder ontwikkeld? Frieling: ‘Absoluut. We krijgen aanvragen van over de hele wereld. Mensen die moeite hebben met traplopen, zoals ouderen, willen graag blijven bewegen en niet compleet passief op een (trap)lift terugvallen’. Die aanvragen zijn niet alleen van ouderen in Nederland, maar ook in steden als Lagos en Mumbai. Ook daar wordt vergrijzing een steeds groter probleem. De druk op stedelijke ruimte is enorm, zelfs in de slums. Frieling: ‘Als er daar al geld is om een lift te bouwen, kan je er alsnog niet van op aan dat deze in (nood)situaties werkt. De energievoorziening in deze landen is vaak instabiel’. Daar zou deze VertiWalk dus een oplossing voor kunnen bieden.