Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
haar in gezicht

Een nieuw test op het stress-hormoon cortisol geeft nieuwe mogelijkheden om stress-niveau's uit het verleden te reconstrueren.

Grijs wordt je er niet van, maar aan je haar is wel degelijk te merken hoeveel stress je hebt ervaren. Cortisol, het hormoon dat het eigen lichaam produceert in reactie op stress, komt in het haar terecht en is daarin op te sporen, volgens onderzoek van endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC. Ze publiceert dit in het Journal of Endocrinology and Metabolism.

Er bestonden al haartests om diverse drugs, zoals cocaïne, op te sporen, en sommige vormen van doping. Ook zware metalen zijn zo aan te tonen. Bijzonder aan dit type test is, dat haar een chronologisch archief aanlegt van stoffen die in het bloed gezeten hebben. Stoffen in het bloed kunnen namelijk alleen in de haar terecht komen waar deze nog in het haarzakje in de huid zit. Dit stukje haar groeit daarna naar buiten en verandert niet meer van samenstelling.

Zo is van allerlei stoffen maanden tot soms zelfs jaren terug in het verleden na te gaan in welke concentratie ze in het bloed gezeten hebben.

Meting van de concentratie cortisol in bloed of speeksel geeft slechts een momentopname. De waarden fluctueren gedurende de dag, en ook het afnemen van bloed of speeksel zelf kan voor extra stress zorgen. Van Rossum gebruikte deze haartest om het gemiddelde stress-niveau te vergelijken van mensen die in ploegendienst of in dagdienst werken.

De ploegendienstwerkers hebben inderdaad meer cortisol in het haar dan mensen met een negen-tot-vijfbaan. Ook heeft eerstgenoemde groep meer last van hoge bloeddruk en overgewicht.
Van Rossum vermoedt dat cortisol een belangrijke oorzaak is voor de gemiddeld slechtere gezondheid van ploegendienstwerkers.