supermachten

Hoe zijn landen als Amerika, China en Rusland aan hun macht gekomen? En hoe zijn ze die weer kwijt geraakt? Is Nederland ooit een grote macht geweest? Verschillende wetenschappers delen hun kennis hierover.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Amerika

Amerika

De absolute supermacht van het heden is natuurlijk Amerika. Het is niet voor niets dat dikwijls Amerika's wil wet is. Maar waarom is Amerika eigenlijk een supermacht? Ruth Oldenziel, Amerikaniste en hoogleraar Amerikaans-Europese techniekgeschiedenis, spreekt erover en licht alles toe.

Het Romeinse Rijk

Het Romeinse Rijk

Een paar duizend jaar gelden was een ander rijk zo machtig als Amerika nu; de stadstaat Rome met uiteindelijk het Romeinse rijk. Hoe kon Rome zo machtig worden en waarom hield dat rijk uiteindelijk stand? Vandaag Olivier Hekster, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Rusland

Rusland

Grote delen van Europa, waaronder Polen en Oekraïne, behoorden meerdere malen tot het grootste land ter wereld. Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelt over de indrukwekkende geschiedenis van deze supermacht.

Het Ottomaanse Rijk

Het Ottomaanse Rijk

Van het Ottomaanse Rijk, eeuwenlang een supermacht, kennen we nu vooral het kernland Turkije nog. Hoe machtig was dat Ottomaanse Rijk? Waarom bestaat het niet meer? Wat van die geschiedenis bepaalt nog steeds de politiek van Turkije? En waarom hadden we het op de middelbare school wel over Egypte, Griekenland, Rome et cetera, maar nooit over dat Ottomaanse Rijk? Hoogleraar Turkse talen en geschiedenis, Erik-Jan Zürcher, aan de Universiteit van Leiden spreekt erover.

China

China

Het grootste land in Azië met de snelst opkomende economie van de wereld is al honderden jaren een grootmacht op de wereld. Hoe is dat zo gekomen en hoe houdt China zich nu nog? Hilde de Weerdt, hoogleraar Chinese geschiedenis in Leiden, weet er alles van.

Europa

Europa

Is Europa een supermacht? Economisch wel, 500.000.000 goed opgeleide burgers voor wie elke producent een buiging maakt, maar politiek blijft het een verdeeld continent. Zal dat ooit veranderen en hoe? Bart van Horck, verbonden aan de universiteit van Leiden, legt uit.

Nederland: VOC en WIC

Nederland: VOC en WIC

Is Nederland, ons kleine kikkerlandje, ooit een supermacht geweest? Mogen we Nederland, toen het in de gouden eeuw grote koloniale en economische invloeden had dankzij de WIC en VOC, als een grootmacht beschouwen? Henk den Heijer, maritiem historicus aan de universiteit van Leiden, spreekt erover.