Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Superforecasting

Wim Kan zei het al: voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Zelfs experts brengen het er vaak nauwelijks beter vanaf dan een chimpansee die lukraak met een pijltje op antwoorden mag mikken. Is het dan echt onmogelijk om de toekomst te voorspellen? Een kleine groep ‘supervoorspellers’ laat zien dat het toch mogelijk is.

Amateurs kunnen misschien wel veel beter voorspellen dan experts, kun je lezen in een nieuw boek van de psycholoog Philip Tetlock. Tetlock heeft net de eerste fase afgerond van het Good Judgment Project, waarin hij niet minder dan 20.000 gewone mensen – van onderwijzers en kunstenaars tot machinewerkers en apothekers, vaak met een bovengemiddeld IQ, maar niet extreem hoog – het op liet nemen tegen experts. Over een periode van vier jaar beantwoordden ze allemaal zo’n 500 vragen over geopolitieke onderwerpen: Treedt de president van Tunesië volgende maand af? Komt de goudprijs oktober boven de 1850 dollar? De gewone mensen wonnen duidelijk. De beste 2 procent, supervoorspellers gedoopt, deden het zo’n 30 procent beter dan de experts, terwijl die vaak ook nog de beschikking hadden over geheime overheidsinformatie.

Die beste twee procent is na afloop psychologisch getest, en ze bleken gemiddeld zorgvuldiger, nieuwsgieriger, open van geest, vasthoudender, maar ook kritischer op zichzelf te zijn dan de anderen. Met andere woorden: ze waren bereid om hun denkbeelden bij te stellen als nieuwe kennis daarom vroeg. Experts beslissen vaak vrij snel wat ze vinden, en zijn daar vervolgens moeilijk vanaf te brengen. Supervoorspellers zijn vaak mensen die denken dat de wereld te complex is om goed te kunnen begrijpen. Dat inzicht maakt ze bescheiden en zorgt ervoor dat ze alles goed doordenken en openstaan voor nieuwe informatie.

Wil je weten of je ook een supervoorspeller bent? Doe dan mee aan het vervolgonderzoek van het Good Judgment Project.

Wetenschapsjournalist Bouwe van Straten vertelde over dit onderzoek in het radioprogramma De Ochtend:

Hoe moeilijk is voorspellen

Hoe moeilijk is voorspellen