Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Tanden met enamel hypoplasia

Een tekort aan vitamine D, vaak het gevolg van te weinig zon, blijkt terug te vinden in de tanden van mensen. Zo kun je het tekort eeuwen na dato nog vaststellen.

De microscopische structuren op tanden blijken een venster te vormen op het leven dat mensen eeuwen geleden leidden. Een tekort aan vitamine D laat afwijkingen achter in het tandbeen dat direct onder het glazuur zit, ontdekten Canadese wetenschappers. Die afwijkingen kunnen later worden uitgelezen als waren ze de ringen van een boom. ‘Het zijn feitelijk fossielen in je mond’, aldus een van de onderzoekers in het persbericht

Een tekort aan vitamine D is een belangrijke oorzaak van rachitis – ook wel bekend als de Engelse ziekte – waar wereldwijd zo’n miljard mensen (vooral kinderen) last van hebben. Door gedetailleerd in kaart te brengen hoe het in het verleden met het tekort stond, kunnen we meer inzicht krijgen in het huidige probleem, hopen de wetenschappers. En daarmee wellicht tot een betere aanpak komen. 

tand met teken van vitamine D-tekort

Tandbeen met indicatie van een tekort aan vitamine D.

Voor hun onderzoek maakten de Canadezen gebruik van overblijfselen van mensen die in de 18e en 19e eeuw waren begraven in Quebec en Frankrijk. De analyse maakte onder meer duidelijk dat een van de mannen voor zijn 13e levensjaar al viermaal aan de Engelse ziekte had geleden. 

Tot dusver gebruikten wetenschappers botten om historische patronen in het vitamine D-tekort vast te stellen. Die zijn echter minder betrouwbaar als bron, omdat de botstructuur bij leven constant verandert, waardoor beschadigingen weer (deels) verdwijnen. Bovendien verweren botten na de dood na verloop van tijd.