Tragische Prinsessen

Prinses worden, hoeveel meisjes schrijven dat niet in een vriendschapsboekje als toekomstdroom? Maar lang niet alle prinsessenlevens gaan over rozen. In deze serie besteden we aandacht aan echte prinsessen waarvan hun leven een tragische wending heeft genomen. Een van de bekendste voorbeelden is natuurlijk prinses Diana. In deze serie behandelen we echter de wat minder bekende verhalen over prinses Anastasia, Margaret en Grace.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Prinses Anastasia

Prinses Anastasia

Prinses Anastasia was de laatste dochter van Tsaar Nicolaas II. Tijdens de Russische Revolutie in 1917 is de gehele Tsarenfamilie vermoord. Het bleef echter lange tijd onduidelijk of prinses Anastasia was gevlucht en dus nog leefde. Gedurende de gehele twintigste eeuw kwamen er steeds weer nieuwe vrouwen op de proppen die claimden prinses Anastasia te zijn. De bekendste hiervan was Anna Anderson. Zij had precies dezelfde voetafwijking als Anastasia en wist zich specifieke details te herinneren over het leven aan het Russische hof. Jarenlang bleef het mysterie over Anastasia onopgelost. Hoe het uiteindelijk in de jaren negentig tot een einde kwam hoor je in deze aflevering met oud-Rusland correspondent Wierd Duk.

Prinses Margaret

Prinses Margaret

De eeuwige tweede, zo kan prinses Margaret, zus van Queen Elizabeth, het best worden omschreven. Ondanks dat zij geen troonopvolgster zou worden, heeft deze zij toch veel moeten laten in haar leven. Zo kon zij niet trouwen met haar grote liefde, die naar België werd verbannen. Deze geheime liefde met oorlogsveteraan Peter Townsend betekende het begin van de roddelpers in Engeland. In deze aflevering vertelt journalist en oud-Engeland correspondent Peter Brusse over het leven van prinses Margaret.

Grace Kelly

Grace Kelly

Het leek zo'n sprookjesachtig leven: Actrice Grace Kelly trouwde een prins, en werd prinses. Voor een leven als vorstin stopte ze met acteren. Als filmster werd ze al op de voet gevolgd door de pers, maar dat werd als prinses alleen maar meer. Tot er een abrupt einde kwam aan het sprookje. Een gesprek met Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo, over het leven van prinses en stijlicoon Grace Kelly.