Het rozemarijngoudhaantje Chrysolina americana is een kever uit het Middellandse Zeegebied die zich in Nederland aan het vestigen is. Deze vrij zeldzame exoot wordt onderzocht door amateurentomoloog Aglaia Bouma. Hierbij heeft ze de levenswijze weten vast te leggen met zelden geziene beelden van onder andere een minuscule larve die het eitje verlaat en verpopping tot volwassen kever.

Het rozemarijngoudhaantje eet voornamelijk rozemarijn, daar krijgt het z’n naam ook van. Verder verorbert het kevertje ook nog lavendel, citroenmelisse, tijm en salie. Vanwege dat dieet is het kevertje niet heel geliefd bij mensen die tuinieren.

De kevertjes paren van de herfst tot in de lente. In de zomer gaan ze in rust (diapauze) en zijn ze grotendeels inactief. Na het paren legt het vrouwtje gemiddeld 4 eieren per nacht, tot wel 80 eitjes in totaal. Die eitjes worden vooral aan de onderzijde van bladeren geplaatst.

Na ongeveer 10 dagen komen de eitjes uit en komt de larve tevoorschijn. Dat duurt ongeveer 2 uur. Na een tijdje is de huid van de larve hard en donker geworden, en eet de larve een groot deel van het ei op waar hij uit kwam.

Het leven van zo’n larve staat voornamelijk in het teken van eten. Heel veel eten. Zo’n larve groeit erg hard en vervelt meerdere keren. Dat proces duurt tot wel 3 uur per keer en tijdens die periode is de larve erg kwetsbaar. De larven vervellen bij voorkeur dus ’s nachts.

Als de larve na zo'n 3 weken dik genoeg is, laat hij zich vallen naar de grond. Daar graaft de larve zich in en begint het verpoppen. Net als bij vlinders vindt er een enorme transformatie plaats: de larve verandert in een kever. Na ongeveer 17 dagen is de transformatie klaar en kruipt de volwassen kever tevoorschijn.

Wil je graag meer beeld zien van de rozemarijngoudhaantjes? Klik dan hier voor een langere video gemaakt door Aglaia Bouma.