Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Conchita Wurst transgender travestiet

Een kort gesprek van tien minuten kan iemands vooroordelen over anderen flink verminderen. Amerikaanse wetenschappers onderzochten dit door proefpersonen te onderwerpen aan zo’n gesprek over transgenders. Wat blijkt: dat heeft zelfs in het conservatieve Amerika al effect.

Ze onderzochten dit door 1800 proefpersonen in twee groepen te verdelen. Eén groep had een kort gesprek waarin de focus lag op begrip voor transgenders. De andere groep – de placebogroep - had een kort gesprek over het belang van recycling. De gesprekken vonden plaats bij de mensen aan de deur en zowel transgenders als niet-transgenders voerden ze uit.

Na drie dagen en drie weken kregen alle proefpersonen een enquête over allerlei onderwerpen, waaronder een aantal vragen over transgenders. Hieruit bleek dat de groep die eerder in gesprek was over transgenders, er een positievere kijk op had. Dat verschil was overigens niet terug te vinden in de ondersteuning voor een wet die transgenders beschermt tegen discriminatie – deze ondersteuning was bij beide groepen hoog.

Blijven effect
Omdat in de placebogroep helemaal niet was gesproken over transgenders, moesten de wetenschappers er rekening mee houden dat deze groep het begrip helemaal niet kende. Daarom werd de betekenis van het begrip in de enquête na zes weken uitgelegd. Toen bleek dat bij de placebogroep de ondersteuning voor de wet flink afnam, terwijl dat niet zo was bij de andere groep. Zelfs na het laten zien van een anti-transgenderfilmpje bleven de mensen die in gesprek waren geweest over transgenders positiever dan de placebogroep over de anti-discriminatie wet voor transgenders.

Ook na drie maanden was de houding van de groep die een gesprek had nog steeds positiever dan die van de placebogroep. De wetenschappers hopen dan ook dat in het vervolg bij gevoelige en controversiële onderwerpen er persoonlijke gesprekken plaatsvinden waarin ruimte is voor ieders mening. Dit heeft volgens hen meer effect dan opjuttende campagnes die het publiek verder polariseren doordat er verschillende groepen ontstaan die tegen elkaar strijden.

D. Broockman et al, 'Durably reducing transphobia: A field experiment on door-to-door canvassing', in Science, 8 april 2016.