De gevoeligste apparatuur ooit

Volgens Natuurkundigen Robert Dijkgraaf en Vincent Icke gaan we er een compleet nieuwe kijk op de ruimte mee krijgen. We zouden nu kunnen 'horen' in plaats van zien. Vandaag is het bijvoorbeeld zo dat de eerste 300.000 jaar van het heelal (inclusief de oerknal zelf) voor ons onzichtbaar zijn, omdat het licht zich nog geen weg door de zeer grote hoeveelheid materie kon banen. Maar door het meten van de zwaartekrachtsgolven die diezelfde materie uitzond schatten wetenschappers dat ze wel eens kunnen ontdekken wat nog minder dan een miliseconde na de oerknal gebeurd zou kunnen zijn.

Die zwaartekrachtgolven zijn echter nog kleiner dan een tiende van een proton (een onderdeel van een atoom). Je moet daarom de meest gevoelige meetapparatuur gebruiken die de mens ooit gemaakt heeft. Jo van den Brand, hoogleraar natuurkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam is gespecialiseerd in de ontwikkeling van die sensoren. Tegelijk is hij diegene die de Nederlandse wetenschapswereld heeft overtuigd om mee in de internationale ontdekkingstocht naar de zwaartekrachtsgolven te stappen. Hij is ook de leider en oprichter van het zwaartekrachtsgolven-programma bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef).

Nieuws & Co zal vanmiddag met Jo van den Brand in gesprek gaan over hoe bijzonder die zwaartekrachtsgolven ook alweer zijn en welke signalen de supergevoelige sensoren nog meer hebben opgevangen. Meeluisteren kan om 16.15 op Radio 1!