verstappen max formule 1 red bull autorace

Max Verstappen was samen met Nico Rosberg een van de smaakmakers in de Formule 1 afgelopen jaar. Hoewel Verstappen dit jaar geen wereldkampioen zal worden, heeft hij dit seizoen met zijn podiumplaatsen al menigeen verrast. Wat maakt Max Verstappen zo succesvol?

Nog een paar nachtjes slapen en dan weten we wie er dit jaar wereldkampioen is in de Formule 1. Zondag zal de finale gereden worden in Abu Dhabi. Hoewel Max Verstappen geen kans meer maakt om kampioen te worden, heeft hij het de nummer één Nico Rosberg nog aardig lastig weten te maken. Zo kon Rosberg twee weken geleden in Brazilië z'n koppositie al veilig stellen, maar mislukte dit doordat Verstappen tweede werd. Wat is het dat de 19-jarige Verstappen nu al zo succesvol maakt? Wij deden een poging Verstappen’s succes te ontrafelen.

Leergierig

Het blijft lastig om een analyse te doen van iemand die je alleen kent uit de media. Toch ziet Vana Hutter, sportpsycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in Max Verstappen een sporter die alle kansen om te leren aangrijpt. Hutter: ‘Hij is heel analytisch na de races. In de ruimte waar alle coureurs samen komen, hoor je hem praten met de anderen hoe het ging’. Die leergierigheid helpt Verstappen om te dealen met de enorme verwachtingen van afgelopen jaar. Hutter: ‘Doordat een sporter focust op de punten waar hij nog kan groeien, blijft een sporter bij zichzelf en zet hij niet zijn ego op het spel’.

´ ‘Je komt daar op het circuit niet om aardig gevonden te worden’ ´

Eigen doelen

Verstappen’s leergierigheid heeft te maken met een zogenoemde approach motivatie. Vanuit de psychologie bestaan er twee vormen van motivatie: approach (benadering) en avoidance (vermijding). Met de approach motivatie ben je bezig ergens naar te streven, terwijl je bij de avoidance motivatie probeert iets niet te verliezen. Hutter: ‘Aangezien Rosberg in het klassement zijn positie wil verdedigen, zou het kunnen dat hij te veel op de avoidance zit. Dat hij te veel bezig is met niet te veel punten te verliezen, in plaats van een zo goed mogelijke race te rijden’. De approach motivatie is beter, zegt Hutter: ‘We adviseren sporters altijd een approach motivatie te hebben. Met zo’n motivatie pikt een sporter makkelijker de juiste signalen op en blijft hij makkelijker in concentratie’.

Concentratie en ontspanning

Voor autocoureurs is het belangrijk dat zij zich langdurig kunnen concentreren, maar ook op het juiste moment kunnen ontspannen. Hutter: ‘Een race duurt al snel zo’n 70 à 80 minuten. Dat lukt alleen als een coureur zich goed kan concentreren op momenten dat concentratie vereist is en op andere momenten die concentratie even los kan laten’. Geen enkele sporter krijgt het voor elkaar om de hele race opperste concentratie te hebben. Hutter: ‘Die lange concentratie is onderdeel van hun talent, maar komt ook door alle trainingsuren die ze hebben gehad’.

Kritiek

En hoe zit het dan met de kritiek op Verstappen’s rijstijl? Hutter: ‘Als topsporter ben je bezig op de toppen van je kunnen. Als een sporter niet wil dat mensen kritisch op hem zijn, kan hij minder bezig zijn met zijn sport’. Ook voor het omgaan met kritiek geldt dat een sporter moet focussen op zijn eigen doelen, de approach motivatie moet toepassen. Hutter: ‘Je komt daar op het circuit niet om aardig gevonden te worden. Zolang je op je eigen prestatie blijft focussen, blijf je immuun voor kritiek. Mijn indruk als buitenstaander is dat Verstappen dat aardig lukt’.