Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Groot Nationaal Onderzoek

Duizenden mensen hebben in de afgelopen maanden meegedaan aan het Groot Nationaal Onderzoek naar emotieherkenning. Labyrint wijdt op 7 december een uitzending aan de resultaten. Maar wat verwachten de onderzoekers te leren van de resultaten?

Acteurs zorgen er over het algemeen voor dat hun emoties makkelijk af te lezen zijn. In het dagelijks leven is dat vaak moeilijker. Emoties kunnen heel subtiel zijn, of samen met een andere emotie voorkomen. Je kan bijvoorbeeld tegelijkertijd verbaasd en boos kijken. Behalve uit gezichtsuitdrukkingen, kan je ook uit allerlei contextuele factoren informatie afleiden. De wetenschappers achter het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) zijn erg geïnteresseerd in de invloed van die factoren.

Het GNO is een samenwerking tussen wetenschappers van de TU Delft, de Universiteit van Amsterdam, de VPRO en NTR. De wetenschappers zorgen voor een goed onderzoek en de VPRO en NTR voor de vertaling naar een groot publiek. Jammer genoeg is het niet mogelijk om tijdens het onderzoek feedback te bieden aan de deelnemers, omdat dat de resultaten zou kunnen beïnvloeden. De tests zijn nu afgesloten en de onderzoekers kunnen alle informatie gaan analyseren.

We weten weinig over hoe we verschillende vormen van informatie gebruiken om de emoties van iemand anders te 'lezen'. Hoe belangrijk is wat iemand zegt in vergelijking met hoe iemand kijkt? Heeft je sociale positie invloed op je vaardigheid emoties te herkennen? Ook keken de onderzoekers naar de invloed van onder andere sekse, opleiding en leeftijd op emotieherkenning.

Wat werd er precies onderzocht?

In de eerste test probeerden de wetenschappers te achterhalen welke emoties goed herkend werden. De deelnemers kregen emoties te zien in verschillende mate van abstractie (met avatars, emoticons en acteurs) en intensiteit.

emoticons

Daarnaast werd er gekeken of demografische variabelen invloed hebben op de emotieherkenning. Zijn vrouwen beter in het herkennen van emoties dan mannen? Zijn ouderen beter dan jongeren?

Bij de tweede test werd onderzocht hoe je vaardigheid om emoties te herkennen wordt beïnvloed door je eigen gevoel. De eerste vraag was dan ook hoe je je op dat moment voelde. Vervolgens kreeg je steeds een positieve, neutrale of negatieve afbeelding te zien, voordat je naar emoties ging kijken. Ga je door een positieve afbeelding ook positievere emoties zien?

De centrale vraag bij de derde test was waar je het meest op let bij het herkennen van emotie: verbale of visuele aspecten? Als je lachend zegt dat je blij bent, komt de emotie sterker over. Wanneer je boos kijkt als je zegt dat je tevreden bent, zal de emotie minder sterk overkomen. Is het verbale of het emotionele doorslaggevend? Of verschilt dat weer per persoon?

Om dit te testen kreeg je afbeeldingen te zien van iemand met bijbehorende uitspraak. Bijvoorbeeld een man die er nogal bang uitziet, maar zegt dat hij helemaal niet nerveus is voor zijn sollicitatiegesprek. Je moest dan aangeven of je de opmerking geloofde.

Voor de laatste test keken de onderzoekers naar de invloed van waargenomen etniciteit en stereotypering op het herkennen van emoties. Eigenlijk een test op vooroordelen. De hypothese is dat je bij mensen die niet tot ‘jouw’ sociale groep horen emoties vaak op een andere manier interpreteert. Je ziet hun negatieve emoties vaker als falen of machteloosheid, of juist als een aanval op jezelf. Als die persoon ook nog eens een hoge schermpositie heeft (en dus dominanter lijkt), versterkt dat de interpretatie van een aanval. Of dat echt zo is, wordt nu onderzocht.

En de resultaten? Daarover kan nog niets gezegd worden want daar wordt momenteel nog hard aan gewerkt. Labyrint wijdt op 7 december een tv-uitzending aan de resultaten van dit Groot Nationaal Onderzoek. In 2012 start het tweede GNO over slaap in samenwerking met de Vrije Universiteit. Wil je hier niets van missen? Geef je dan op voor de nieuwsbrief!