Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
albert-einstein-dean-russo

Op 26 november 1915 publiceerde Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie, een prachtig moment voor de natuurwetenschap. Bijna honderd jaar later wordt de algemene relativiteitstheorie nog steeds als een van de mooiste natuurkundige theorieën gezien.

In 1905 bedacht Einstein echter al de speciale relativiteitstheorie, maar daarover was de wereld veel minder lyrisch. Wat is er dan juist zo geniaal aan de algemene relativiteitstheorie? En wat is het verschil? Met een compleet uitgewerkt antwoord op deze vragen kun je dagen bezig zijn. Om je toch een idee te geven, legt Diederik in dit filmpje kort uit hoe beide theorieën in elkaar zitten: 

De speciale vs. algemene relativiteitstheorie

Deze theorie kwam echter niet uit het niets, Einstein stond met zijn theorie ‘op de schouders van reuzen’. Een van de reuzen is in dit geval Isaac Newton. Met zijn wetten van Newton is hij de grondlegger van de klassieke mechanica. Zo bepaalde Newton dat je krachten kunt optellen of van elkaar af kunt trekken.

De andere spreekwoordelijke reus was James Clerk Maxwell, de grondlegger van elektrodynamica. Vreemd genoeg spraken deze twee elkaar op bepaalde punten tegen. Zo zei Newton dat je snelheden kunt optellen, maar volgens Maxwell geldt dit niet voor de snelheid van het licht. Deze is volgens hem namelijk altijd bijna 300.000 kilometer per seconde. Hoe zit dat? Diederik legt het uit:

Newton, Einstein en Maxwell

Maar hoe kon Einstein zijn algemene relativiteitstheorie nou bewijzen? Ook dat legt Diederik uit: 

Hoe kon Einstein zijn relativiteitstheorie bewijzen?

Ontdek meer in de special