Werkende meisjes

Vroeger werd gedacht dat een vrouw op kantoor alleen maar de hardwerkende man zou afleiden. Tegenwoordig is het niet vreemd, een vrouw op de werkvloer. Een serie over verschillende beroepen waarin de vrouw terecht is gekomen.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

De huisvrouw

De huisvrouw

Overal ter wereld zorgen vrouwen voor het huishouden, maar nergens is de huisvrouw zo’n begrip als in Nederland. Welke maatschappelijke impact heeft de Nederlandse huisvrouw op onze geschiedenis gehad? Dat vertelt historicus Els Kloek.

De MILVA

De MILVA

Emma Staf was Luitenant-Colonel en zat van 1954 tot en met 1989 bij de MILVA, de Militaire Vrouwen Afdeling. In deze uitzending vertelt ze hoe de vrouw het leger in marcheerde.

De Meisjes van Schoevers

De Meisjes van Schoevers

Tegenwoordig kennen we de secretaresse wel, maar vroeger was een vrouw op kantoor uit den boze. Dat zou de mannen alleen maar afleiden. Dit veranderde toen Adriaan Schoevers de secretaresse-opleiding opzette. Secretaresse werd je niet zomaar, daar ging een zware selectie aan vooraf. Hierover vertelt Rob van der Westerlaken, opleidingsdirecteur bij Schoevers.

De Meisjes van Verkade

De Meisjes van Verkade

We kennen ze nu vooral als de schattige meisjes uit de reclames, maar in de twintigste eeuw stonden ze beken als echte lellebellen. "Meisjes van Verkade, die kun je zoenen voor een stukkie chocolade" was een bekende uitspraak. Maar vroeger werkten vrouwen nog helemaal niet in de fabriek, hoe kwamen deze meisjes daar dan wel terecht? Dat legt Yvonne van der Padt uit, zij schreef een boek over de Verkademeisjes.

De stewardess

De stewardess

Het beroep stewardess is ontstaan in de jaren 30, omdat reizen steeds langer werden en er steeds meer passagiers in een vliegtuig zaten. Die passagiers moesten goed verzorgd worden. Dat was natuurlijk een vrouwentaak. Maar hoe zag het werk er toen precies uit? Wat schuilt er achter 'het blauwe gevoel' van de KLM? Dat vertellen Wil de Ruyter en Trudi Marcusse, allebei oud-stewardess.