vibrator

De conservatoren van Museum Boerhaave laten de opmerkelijkste objecten zien die zij in depot en collectie hebben. Ze vertellen de verhalen die er aan vast zitten en maken zo de wetenschapsgeschiedenis tastbaar.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Eerste Hartfilmpje

Eerste Hartfilmpje

In 1901 slaagt fysioloog Willem Einthoven erin het allereerste hartfilmpje te maken. Hoe ziet dat eruit en wat had het voor gevolgen? Conservator Bart Grob neemt ons mee naar het museumdepot en vertelt over de glasnegatieven waar de filmpjes op zijn vastgelegd.

Anatomische Atlas

Anatomische Atlas

We gaan naar het jaar 1685. Het jaar dat chirurgijn, anatoom, schrijver, ondernemer en ruziezoeker Govert Bidloo een anatomische atlas uitgaf. Wat is dat en waarvoor werd die atlas gebruikt? Museum Boerhaave heeft een originele uitgave van het boek in bezit en conservator Tim Huisman vertelt erover aan verslaggever Gerda Bosman.

Ypelaar kabinetjes

Ypelaar kabinetjes

Mieneke te Hennepe, conservator bij Museum Boerhaave, vertelt over de kabinetjes die Ypelaar maakte. Deze kabinetjes waren verzamelingen van de hele wereld, in het klein. Ze zijn gevuld met kleine preparaatjes, bedoeld om onder een microscoop te bekijken.

Het geslachtsleven van de vrouw

Het geslachtsleven van de vrouw

Conservator Mieneke te Hennepe vertelt Gerda Bosman over Het geslachtsleven van de vrouw, een feministisch boek uit 1900 met prachtige uitklapplaten. Het boek laat de anatomie van de vrouw zien en was bedoeld om vrouwen hun eigen lichaam beter te laten kennen.

Maansteen

Maansteen

Een stukje steen hoeft op zich niet zo bijzonder te zijn. Wanneer het echter niet van deze planeet is, wordt het een stuk interessanter. Conservator Bart Grob vertelt over het piepkleine stukje maan in hun collectie.

De Vibrator

De Vibrator

Wist u dat de vibrator twee eeuwen geleden werd ontwikkeld om vrouwen te genezen van hun hysterie? In het museum Boerhaave hebben ze een oud exemplaar dat handmatig wordt aangedreven. Conservator Bart Grob laat zien hoe het apparaat werkt en legt uit hoe artsen het gebruikten.

Einsteins Maschinchen

Einsteins Maschinchen

Einstein is ons voornamelijk bekend van moeilijke natuurkundige theorieën, maar hij deed ook veel praktische uitvindingen. Een daarvan noemde hij mysterieus 'machientje'. Wat was dat machientje en waar diende het voor? Ad Maas, conservator van het Museum Boerhaave, legt het uit.

Leeuwenhoekboekje

Leeuwenhoekboekje

De joodse kankeronderzoeker Nathaniel Waterman bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog druk bezig met zijn onderzoek naar kanker, ondanks het verlies van twee geliefden en gevaarlijke omstandigheden. Curator Mieneke te Hennepe vertelt over het nauwgezette kankeronderzoek dat hij deed aan muizen die hij zelf hield en verzorgde.