Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Zien als een gekko
Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de ogen van de helmgekko 350 keer zo gevoelig zijn als die van de mens.

De ogen van de nachtelijke helmgekko (Tarentola chazaliae) zijn in de loop van de evolutie helemaal aangepast op nachtzicht. Hun ogen hebben geen staafjes (zoals de mens), maar alleen maar kegeltjes. En speciaal voor het nachtzicht zijn deze naar verhouding heel groot en gevoelig. Dit maakt hun ogen zo goed dat ze ook ’s nachts kleuren kunnen onderscheiden, wanneer de mens dit al lang niet meer kan. In het Journal of Vision schrijven de onderzoekers hoe.

De gevoelige kegeltjes vangen veel licht op, maar dit brengt ook een nadeel met zich mee. Als heel makkelijk zichtbaar licht en heel moeilijk zichtbaar licht tegelijk het oog bereiken kan dit elkaar verstoren en een wazig beeld veroorzaken.

De helmgekko’s lossen dit probleem met multifocale lenzen. Zo hoeven ze niet op maar een lichtbron te focussen, maar kunnen ze op verschillende dingen tegelijk scherpstellen. De onderzoekers hopen deze kennis in de toekomst in te kunnen zetten bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld betere camera- en contactlenzen.

Johan Schaeffer