Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

Labyrint Radio | 7 april 2013

Er zijn maar weinig dingen waar de internationale gemeenschap het zo hartgrondig over eens is: chemische wapens moeten worden uitgebannen. Arend Meerburg, ambassadeur buiten dienst, en Floris Rutjes, hoogleraar organische chemie, vertellen over deze massavernietigingswapens. Verder in deze uitzending vertelt Marian Walhout, moleculair biologe, dat je dat overgebleven paaseitje waarschijnlijk toch beter kunt laten liggen: uit haar onderzoek blijkt dat zelfs de kleinste veranderingen in je dieet veranderingen teweeg brengen in je genen, met gevolgen voor je gezondheid en ontwikkeling. Ook spreken we met Marc Koper, hoogleraar oppervlaktechemie in Leiden. Hij vertelt hoe waterstof kan worden vrijgemaakt en of we de eerste waterstofauto's al mogen verwachten.

Download hier de uitzending.

Chemische wapens
Maandag 8 april verzamelen vertegenwoordigers van 188 landen zich in Den Haag om daar te werken aan een update van het Verdrag Chemische Wapens. Arend Meerburg, ambassadeur buiten dienst en betrokken bij de organisatie Pugwash Nederland houdt zich bezig met massavernietigingswapens en terrorisme. Floris Rutjes is hoogleraar organische chemie. Beide vertellen in de studio over het Verdrag Chemische Wapens, de uitdagingen waar zij voor staan en om wat voor soort wapens het eigenlijk gaat.

Wat we vorige week nog niet wisten
Een overzicht van opmerkelijk nieuws van de afgelopen week.

'Snacken' verandert je genen
Af en toe een bitterballetje of een stukje choloca, daar is toch niks mee mee? Zeker niet als je verder gezond eet, zou je denken. Maar een klein beetje snacken zou wel eens grote gevolgen voor onze gezondheid en fysieke ontwikkeling kunnen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Marian Walhout, moleculair biologe verbonden aan de University of Massachussets Medical School in de VS. Zij ontdekte dat het wormpje C. Elegans - dat genetisch verrassend veel op de mens lijkt - korter leefde en minder nageslacht kreeg zodra ze zijn dieet een klein beetje veranderde.

Leiderschap en oogbewegingen
In geval van gevaar is het fijn als je snel kunt handelen. Dan is het dus handig als je de leiding neemt. Mark van Vught, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de VU, doet onderzoek naar leiderschap. En, ja echt, het belang van de oogbewegingen van de leider. Daarover is nu net een publicatie verschenen.

Post: Hoe meet je het aardoppervlak?
Deze week vroeg Joop van der Meer hoe het aardoppevlak gemeten wordt. Interessante vraag want wordt hierbij ook het relief van bergen en dalen mee berekend? Klaas van der Hoek, senior adviseur proces-en productbeheer van Kadaster, vertelt ons het antwoord.
 
Heeft u ook een interessante vraag waar u het antwoord maar niet op vindt? Stuur hem dan naar labyrintradio@vpro.nl. Geen vraag is ons te gek!

Waterstof maken
Door middel van fotosynthese kunnen planten water omzetten in zuurstof en waterstof. Als mensen dit plantenkunstje na kunnen doen, zouden wij een milieuvriendelijke brandstof kunnen produceren: waterstof.

Sinds 1789 is het onderzoekers al gelukt om water te ontleden en zo waterstof en zuurstof vrij te maken. Maar hoe dit proces nu eigenlijk werkt op atomaire schaal bleef tot vorige week nog onduidelijk. De onderzoeksgroep van Marc Koper, hoogleraar oppervlaktechemie in Leiden, ontrafelde het mechanisme achter electrolyse. In deze uitzending praat hij ons bij over de chemie achter waterstof. En op welke termijn zouden we een waterstofauto in ons straatbeeld kunnen verwachten?