Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Wat kunnen de robots van vandaag de dag? Wat kunnen ze van ons overnemen en wat juist niet? Daarover praten we in vier talkshows vanaf wetenschapsfilmfestival InScience. In het café van filmhuis LUX in Nijmegen ontvangen we wetenschappers, kunstenaars en andere experts en bespreken films die op het festival draaien. Deze keer: Mens-Machine, over wat we kunnen toevertrouwen aan robots en wat we beter zelf kunnen doen.

Presentatie: Karin van den Boogaert
Met: sidekick Bennie Mols en een column van Kasper van Royen

Ik ben Alice
De vergrijzing slaat toe in de komende jaren en daarmee ook de eenzaamheid. Zouden robots dit probleem op kunnen lossen? Dat vragen onderzoekers van de VU zich af in Ik ben Alice. We praten over de documentaire met Martijntje Smits, techniekfilosoof, ingenieur en innovatiewetenschapper.

Kijk Ik ben Alice op NPO.nl

Ex Machina
Voor Nathan, de programmeur in Ex Machina, gaat de klassieke Turingtest niet ver genoeg. Nee, zijn robot Ava heeft alleen huid op de handen, voeten en gezicht. Verder is een ze een metalen pop. Toch moet proefkonijn Caleb bepalen of er sprake is van kunstmatige intelligentie. We bespreken de film met Pim Haselager, UHD kunstmatige intelligentie aan het Donders Instituut.

The Forecaster
Als een moderne Nostradamus voorspelt de autodidactische beursanalist Martin Armstrong historische gebeurtenissen. In The Forecaster is de Amerikaan net uit de gevangenis. Hij blikt terug op zijn stormachtige carrière en vertelt zijn kant van het verhaal achter zijn gevangenschap, want dat zou een internationaal complot moeten verdoezelen. We praten erover met Floris van Heukelom, econoom aan de Radboud Universiteit.

Meer over wetenschapsfilmfestival InScience: www.insciencefestival.nl