Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu Nieuws

Verborgen middeleeuwse teksten, zieke zeeleeuwen in Californië en de leukste onderzoekjes die met kerst zijn gepubliceerd. Dit en meer nieuws uit de wetenschap!

Deze week: in oude boeken uit de 16e en 17e eeuw zitten verborgen schatten verstopt die met röntgenstraling weer zichtbaar wordt. De boekbanden zitten namelijk vol met verborgen middeleeuwse teksten. Boekhistoricus Erik Kwakkel vertelt ons het verhaal hierachter. Zeeleeuwen in Californië worden vergiftigd door een stof die hun hersenen aantast. De gifstof wordt door algen geproduceerd en beschadigt de hippocampus, een deel van de hersenen dat vooral belangrijk is voor het geheugen. Zeeleeuwen hebben hun geheugen hard nodig bij het terugvinden van voedselrijke plekken en raken door de gifstof dus hun oriëntatiegevoel kwijt.

Ook deze week: een apparaat gebouwd door twee Amerikaanse onderzoekers genaamd de Holodec, een naam die je vast wel kent uit Star Trek. Met behulp van holografie zijn hiermee wolken op een nieuwe manier te analyseren.

Het is bijna kerstmis en dan is het is voor het Engelse tijdschrift British Medical Journal een traditie om net even wat andere nieuwtjes te brengen. In deze uitzending zetten wij de leukste van dit jaar op een rijtje. Zo is gelokaliseerd waar in het brein ons kerstgevoel zit, blijken regeringsleiders eerder te sterven en is het eigenaardige loopje van de Russische president Poetin geanalyseerd.

Dit en meer wetenschapsnieuws in deze aflevering van de Kennis van Nu Nieuws!