Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Milleniumdoelen, grutto's, wifi en polio

In 2000 zijn door de Verenigde Naties voor het eerst de millenniumdoelen opgesteld: acht doelstellingen die binnen 15 jaar een eind moeten maken aan extreme armoede, ongelijkheid, ziekte en honger in de wereld. De termijn voor het behalen van de millenniumdoelen loopt dit jaar af. Zijn die doelstellingen gehaald? In de uitzending vertellen Daniela Rosche beleidsmaakster bij ontwikkelingsorganisatie Oxfarm Novib en dr. ing. René Kleijn, ecoloog aan de Universiteit Leiden.

Verder in deze uitzending:

Polio heeft twee kinderen getroffen in Oekraïne, terwijl de gevaarlijke ziekte in Europa was uitgeroeid. Het is maar het topje van de ijsberg, zeggen virologen. Met de oneindige stroom van vluchtelingen uit risicoregio’s rijst de vraag hoe groot de kans is op nieuwe uitbraken in Nederland. We vragen het aan Aura Timen, arts en deskundige op het gebied van infectieziekten- bestrijding van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De grootse chipfabrikant ter wereld, Intel, steekt 50 miljoen in de Delftse onderzoeksgroep Q-Tec. Met dat geld kan Q-Tec onderzoek naar de kwantumcomputer versnellen. Een kwantumcomputer, zo hoopt men, zal over tien jaar veel krachtiger zijn dan alle nu bestaande computers tezamen.  

Grutto’s vreten Afrikaanse rijstvelden leeg omdat ze in Nederland niet meer genoeg voedsel kunnen vinden. Wat heeft dit te maken met de Nederlandse zuivel? Jos Hooijmeijer, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en net terug van een expeditie uit Senegal verteld.

Er is een nieuwe robot waarbij de bestuurder kan voelen wat de robot voelt en handelingen kan uitvoeren met de precisie én het gevoel van een mens. Verslaggeefster Harriette Koop ging langs bij het Telerobotics Lab van ESA Estec in Noordwijk en mocht de robot besturen.

Hoe ver zijn we verwijdert van een wereld zonder kabels? Draadloze mogelijkheden lijken eindeloos, maar de technologie is nog niet zo ver. Prof. Peter Baltus directeur van het Center for Wireless Technology Eindhoven verteld over een groots project, dat technologische grenzen moet doen verleggen.