Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Hoe?Zo!Wetenschapscafé 17-06-2011

Verhalen vertellen verbindt. Literatuur is als een soort dubbele helixstructuur verwoven met onze geschiedenis. In het wetenschapscafé bespreekt KNAW Akademiehoogleraar Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, het verband tussen literatuur, historisch besef en nationalisme.

In het forum zitten Martijn van Calmthout, chef Wetenschap van de Volkskrant, George van Hal, wetenschapsjournalist en Liesbeth Jongkind, wetenschapsjournalist.
In de kettingvraag: waarom zijn walvissen zo groot en de meeste andere dieren niet?

Joep Leerssen ontving in 2008 de Spinozapremie - anderhalf miljoen euro - onder andere voor zijn vernieuwende bijdragen aan de imagologie en Irish Studies en zijn onderzoek naar cultuurnationalisme. Leerssen heeft een indrukwekkende lijst publicaties op zijn naam over nationale stereotypen en over het verband tussen literatuur, historisch besef en nationalisme.
Hij is een van de stichters en vormgevers van het interdisciplinaire vakgebied Europese Studies, dat aan de UvA een succesvolle opleiding en productief onderzoeksprogramma heeft opgeleverd. Hij heeft voor dit vakgebied vanuit zijn eigen unieke profiel een belangwekkende interdisciplinaire methodiek ontwikkeld die politieke ideeëngeschiedenis en cultuurgeschiedenis combineert, en die literaire bronnen betrekt bij het onderzoek naar de geschiedenis van verbeeldingspatronen en ideologieën.